A világörökségi területeken is bezáratnák a boltokat vasárnaponként

Pénzcentrum2015. február 26. 09:02

A világörökségi területeken is bezáratná a boltokat a kormány, a március 15-én életbe lépő, vasárnapi boltbezárásról szóló új szabályozás további szigorításával, a Népszabadság információi szerint. Ez óriási pofon lehet a turizmusnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a lapnak megerősítette, hogy a kormányzat támogatna egy olyan módosító javaslatot, mely a világörökségi területeket kivenné a vasárnapi boltbezárás alóli kivételek köréből. Ehhez ugyan törvénymódosításra van szükség, de a minisztérium támogatása miatt, ez nem jelent majd nagy akadályt.

A vasárnapi boltbezárást illetően korábban még kiszivárgott rendelet-tervezet szerint az NGM jelentősen puhított volna a szigoron, bizonyos körben az éjjel-nappalis és főszezonban a nagy turistaforgalmú nyaralóhelyeken a megszokott boltok is nyitva maradhattak volna. Így az üzleteket nagy arculcsapásként érte, hogy pár napja a kormányszóvivő közlése szerint, mégsem bővítik a kivételek körét.

A most belengetett szigorítás még egy újabb pofont adhat a kereskedelmi és a turisztikai szektornak. A világörökségi területek és azok pufferzónáinak kivételezett helyzete miatt például jó eséllyel éledhetett volna újra a budapesti belváros, ahol a Duna-part, a királyi vár, az Andrássy út, és a Váci utca egy része is a kivételek közé tartozik a jelenleg még érvényben lévő szabályozás alapján. De ez jó lehetőség lehetett volna a Petőfi Sándor utca, Kossuth Lajos utca vagy akár a Várkertbazár számára is.

Címkék:
vállalkozás, bolt, vasárnapi zárva tartás, világörökség,