Fontos adóhatáridő jár le holnap: nekik kell résen lenni

Pénzcentrum2015. február 24. 15:03

Holnap újabb adózási határidő jár le. Ezúttal az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket, a katásokat és az evásokat érinti a fontos dátum. Egy-két kivételtől eltekintve elektronikusan kell elküldeni a bevallást.

Alig egy napjuk maradt azoknak, akik vállalkozói tevékenységet, illetve akik áfa fizetésére kötelezett értékesítő tevékenységet végeznek. Február 25-ei bevallási határidővel kell számolniuk, emellett eddig a dátumig kell az előző évi jövedelemadót is megfizetniük. Nézzük a részleteket!

A határidő

A bevallási és fizetési határidő február 25.

Loading...

Kikre vonatkozik a határidő?

  • egyéni vállalkozók
  • áfa fizetésére kötelezett őstermelők
  • áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek
  • evás egyéni vállalkozók
  • a katások
Fokozott ellenőrzés lesz
Az adóhatóság az idén az előző évinél több vizsgálatot tervez az egyéni vállalkozók körében. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese ezt azzal indokolta, hogy az általuk bevallott jövedelem és befizetett adó jóval kevesebb, mint a munkaviszonyban szerzett jövedelem és adó. Például egy szabolcsi magánszemély évente átlagosan nyolc-tízszer annyi szja-t fizet be, mint egy egyéni vállalkozó. Hasonlóan kiemelt figyelem irányul idén az őstermelőkre is.

Milyen nyomtatványra van szükség?

  • A bevallási csomag 1453-13-as lapjai: ezt kell kitöltenie az egyéni vállalkozóknak
    1453-as bevallás: a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát ide vezetheti fel
    1443-as nyomtatvány: az eva-alanyoknak
    14KATA:A kata hatálya alá tartozóknak

Kikre nem vonatkozik?

Azokra, akik 2014-ben megszüntették vagy az év egy részében bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan kell leadni

A bevallást ezúttal elektronikusan kell eljuttatni az Adóhivatalhoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja szja-bevallását abban az esetben, ha nem minősül munkáltatónak, kifizetőnek.

Hogyan kell fizetni?

Azoknak, akik pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek, átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

 

Címkék:
adóbevallás, kata, adó, eva, őstermelő,