10-ből 7 vállalkozás nem éri meg az első születésnapját

Pénzcentrum2015. február 17. 16:55

A cégalapítások az elmúlt években csökkenést mutattak Magyarországon. Ennek ellenére az idén érkező EU-s források segíthetnek abban, hogy az új vállalkozások nagyobb sikereket érjenek el, akár itthon, akár a nemzetközi szinten. Mire érdemes figyelni, ha most alapítunk céget?

Ismét növekvő tendenciát jelez 2015 első negyedévében az üzleti bizalom szintje a hazai kis- és középvállalati (KKV) szektorban az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) a januári adatfelvétel alapján.

A kutatók szerint a KKV Körkép Konjunktúramutató növekedése annak köszönhető, hogy a várakozások javultak, ezt mutatja a beruházási aktivitás 26 pontos, a kapacitáskihasználás 12 pontos, az üzleti helyzet 8 pontos, a termelési szint 8 pontos és a létszám 6 pontos növekedése. A jelenlegi helyzetre vonatkozó részmutatók, köztük a rendelésállomány, a termelési szint, valamint a várható jövedelmezőség értéke nem változott jelentősen az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a jelenlegi jövedelmezőség értéke 8 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest - olvasható a kutatásban.

De mit mondanak erre a vállalkozók?

Nem hiszem, hogy arra kellene számítani, hogy jelentősen nő az új vállalkozások száma. A fogyasztás bővülése, az export növekedése, valamint az új uniós források iránti várakozás növelheti ugyan a vállalkozási kedvet, de a válság alatt a vállalkozók óvatosabbak is lettek, a cégalapítás költségei növekedtek és szigorodtak a szabályozások is

- mondta Krisán László, a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

2014 során sokan a régi, eladósodott vállalkozásuk helyett alapítottak új céget, és ez várhatóan jellemző lesz 2015-re is. A vállalkozások túlnyomó része továbbra is a fővárosban és környékén alakulhat, azonban az uniós források elosztása miatt (a vidéki régiók több támogatás jut), egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a vidéki nagyvárosok. A cégalapítás szerint legnépszerűbb megyék a következők lehetnek:

  • Pest megye
  • Győr-Moson-Sopron megye
  • Bács-Kiskun megye
  • Hajdú-Bihar megye

Erre figyeljen egy újdonsült vállalkozó

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az induló vállalkozások 70 százaléka nem éri meg az első születésnapját, viszont az idén hazánkba érkező új uniós pénzeknek köszönhetően ez az arány jelentősen javulhat idén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos, hogy merjenek vállalkozni és felejtsék el, hogy félni kell a hitelektől, mivel az nem "Isten ellen való vétek", hanem jó eszköz a túléléshez és fejlesztéshez

- tanácsolta Krisán László.

 

Címkék:
hitel, vállalkozás, kavosz,