Akár 200 ezer számlát is zárolhtnak januárban

Világgazdaság2014. december 9. 08:57

Több tízezer vállalkozásnak, alapítványnak kell nyilatkoznia januárig a tényleges tulajdonosairól, különben zárolják a számláját. A pénzmosás-ellenes törvény tavaly nyári módosítása szerint januártól nincs pardon: akinek másfél év nem volt elég a nyilatkozatra, nem jut a pénzéhez. Sokan rohanhatnak a bankba az utolsó pillanatban - írja a Világgazdaság.

Eltérőek a becslések arról, hány olyan vállalkozás lehet, amelyik januártól azzal szembesül majd, hogy nem tud átutalást indítani, vagy pénzt felvenni számlájáról, mert nem felel meg a pénzmosás ellenes törvény egy másfél évvel ezelőtt elfogadott paragrafusának. A jogszabály értelmében az a cég (vagy alapítvány), amely nem nyilatkozik, vagy nyilatkozott tényleges tulajdonosáról nem férhet hozzá a számlájához január elseje után.

Kivételt azok képeznek, ahol a bankok egyértelműen be tudják azonosítani a tulajdonost (tőzsdei társaságok, egyéni vállalkozók). A bankok értesítést is küldtek azoknak, akiknek kell nyilatkozniuk. Igaz, ezt nem biztos, hogy mindenki észrevette. Egyes becslések szerint az érintett vállalkozások harmada még nem nyilatkozott - mások szerint országosan tíz százalék az arány.

Az érintettség bankonként eltérő lehet, mindenesetre nincs sok idő: három héten belül nyilatkozni kell.

A tíz százalékos arányt figyelembe véve több mint 70 ezer vállalkozásnak, alapítványnak zárolhatják a számláját elsejétől nyilatkozat hiányában.

 

Címkék:
vállalkozás, bankszámla,