Vasárnapi zárva tartás: lesznek itt még meglepetések!

Pénzcentrum/MTI2014. december 5. 11:28

Az gyakorlatilag már eldőlt, hogy zárva lesznek a boltok vasárnaponként (pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is egyértelművé tette, hogy támogatja a javaslatot). Érdekes azonban, hogy a korábbi elképzelésekhez képest több ponton is változhatnak a tervek. A Pénzcentrum mutatja a legfrissebbeket.

Komoly változások jöhetnek a vasárnapi zárva tartásnál. A jelenleg az Országgyűlés előtt levő törvényjavaslathoz a Fidesz olyan módosító indítványokat nyújtott be, amelyek jelentősen megváltoztathatják a szabályozást.

A legfontosabbak:

  • az üzletek nyitva tartásáról helyett a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szólna az előterjesztés
  • az eredeti előterjesztésben szereplő öt helyett egy vasárnap biztosítana lehetőséget a kereskedőnek arra, hogy saját döntése alapján nyitva tartsa üzletét (ezzel gyakorlatilag kilőnék azt az opciót, hogy a közeli boltok egymás között feloszthassák a vasárnapokat, azaz nem tudják megbeszélni, hogy egyik vasárnap az egyik, másik vasárnap a másik tartson nyitva)
  • ugyanakkor engedélyeznék az üzletek adventi - a december 24-ét megelőző négy vasárnap - nyitva tartását reggel 6 és este 10 között
  • a javaslat a családi kisvállalkozások működését továbbra sem akadályozná, ugyanakkor 200 négyzetméterben húzná meg az árusítótér felső határát 400 négyzetméter helyett a korlátozással nem érintett üzleteknél
  • bővítenék a kivételek körét: a világörökségi területen található üzletekre és a vendéglátóhelyekre például nem vonatkozna a tilalom
  • a dohányboltok nem minősülnének kivételnek, tehát azokra is vonatkozna a vasárnapi nyitva tartás tilalma.

Orbán és Varga is megszólalt

Az elmúlt napokban a miniszterelnök és a gazdasági miniszter is egyértelműen a vasárnapi zárva tartás mellett foglalt állást.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy

Hosszú ideig vitattuk ezt a kérdést. Nehéz megmondani, mi volt a döntő érv. Az én számomra a legerősebb érv az osztrák és a német rendszer volt. A modern világ nem ezen az ösvényen halad. Mi kitartunk a mellett, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni. És ezt a kereskedelemben lehet a legkönnyebben megvalósítani. Törekednünk kell arra, hogy senkit se lehessen dolgoztatni vasárnap.

A kérdés akkor dől el, amikor szavaz erről a Parlament. De egyirányú vitát látok.

Varga Mihály a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy kérdésre válaszolva a miniszter közölte: mivel a jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyik szakszervezet korábbi közlése szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.

Címkék:
vásárlás, vállalkozás, vasárnapi munka,