Decembertől igényelhető a kedvezményes adózás

Pénzcentrum2014. november 28. 17:01

2014. december 1. és december 22. között választhatják 2015-re az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást az újonnan bejelentkező vállalkozások.

Az eváról szóló törvény hatálya alá bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni a NAV adóigazgatóságain lehet: egyéni vállalkozó esetében a 14T103, társas vállalkozás esetében a 14T203 számú adatbejelentő lap benyújtásával. Az adatlapok 2014. december 1-jétől letölthetők aNAV honlapjáról, illetve papír alapon is hozzáférhetők a NAV ügyfélszolgálatain.

Az eva szerinti adózást többek között a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és közkereseti társaságok választhatják. A bejelentkezés december 22-éig írásban vissza is vonható.

Azoknak, akik 2014-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2015 ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük.

Ugyancsak 2014. december 22-éig, és szintén a 14T103, illetve a 14T203 számú adatbejelentő lapon lehet kijelentkezni az eváról szóló törvény hatálya alól. Ha egy adózó az eva választására jogosító feltételeknek nem felel meg, például, ha adótartozása van, december 22-éig ki kell jelentkeznie az evából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyéni vállalkozók szintén december 22-éig - a 15JNY számú nyomtatványon - nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű ellátás érdekében a járulékokat az általánosnál magasabb - a minimálbér másfélszeresét meghaladó - alap után fizetik meg.A NAV a bejelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, illetve a kijelentkezésről értesíti az adózókat.

 

Címkék:
NAV, adó, eva,