Kötelezővé tennék a részvételt a békéltető testületi meghallgatáson

MTI2014. november 18. 11:32

Bár a Budapesti Békéltető Testületnél (BBT) az ügyek több mint harmada egyezséggel zárul, működésük hatékonyabbá válhatna a testület elnöke szerint, ha a bepanaszolt cégek számára kötelezővé tennék a részvételt a meghallgatásokon - írja keddi cikkében a Magyar Hírlap.

Baranovszky György, a BBT elnöke szerint a közzététel eszköze bizonyos vállalkozások esetében nem elegendő az ajánlás teljesítésének kikényszerítésére, ugyanakkor mindenképp pozitív eredmény, hogy az idei első fél évben a fogyasztói jogvitával érintett cégek több mint nyolcvan százaléka eleget tett a testület ajánlásainak.

A BBT elnöke hangsúlyozta, hogy az első fél évben a testületük által lezárt 1473 ügy több mint 37 százalékában sikerült a vitát egyezséggel zárni. Az elnök szerint ahhoz, hogy a békéltető testületek eljárása még hatékonyabbá váljék, törvényi szinten elő kellene írni a vállalkozásoknak, hogy a meghallgatáson biztosítsák egyezségkötésre jogosult személy jelenlétét. Jelenleg ugyanis a cégeket csupán válaszirat-küldési kötelezettség terheli.

Ahhoz, hogy a békéltető testületek még nagyobb számban érjenek el egyezségeket, a vállalkozások kötelezettségét Baranovszky György szerint ki kellene terjeszteni a személyes részvételre. A lap szerint fontosnak tartaná azt is, hogy a fogyasztó és a vállalkozás közötti vitás ügyekben a bírósághoz való fordulás előtt kötelező legyen igénybe venni a testületek eljárását.

Címkék:
vállalkozás, békéltető testület,