Szigorítanák a taxizás szabályozását

Népszava2014. november 6. 09:32

Több ponton is szigorítaná a taxizás feltételeit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) új, országos rendelettervezete.

A taxisok elégedetlenek, hiszen ha a tervezet elfogadásra kerül, a következő évben csupán a rendeletben meghatározott korú és méretű autókkal vehetnek csak részt a személyszállításban, a szabályozás ugyanis hét évben határozná meg a járművek felső korhatárát, az ennél öregebb kocsikat le kellene cserélni - írja a Népszava..

Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke szerint ez azért sem életképes, mert a gépkocsik állapota nem a koruktól, hanem a karbantartástól függ: több 10-12 éves, ám kifogástalan műszaki állapotú taxi is üzemel.

Emellett az sem biztos, hogy új, fiatalabb autókra lenne pénze a taxisoknak. Mindennek hatására az NFM valamelyest enyhített a szabályozáson, a korhatárt 10 évre emelte, ám Farkas szerint még így sem biztos, hogy például a vidéki taxisok gazdaságosan tudnának üzemelni.

A szakszervezetek a tervezet azon részét is túl szigorúnak tartják, amely korlátozná a taxisok működési területét: ennek értelmében ugyanis a sofőr csak ott vehetne fel utast, amely területre az engedélye szól.

Címkék:
vállalkozás, taxi,