Hol vannak a legjobb, hol a legrosszabb szállodák Magyarországon?

Orosz Márton2014. november 2. 07:03

Minden negyedik szállodában találtak valamilyen problémát a fogyasztóvédők, akik összesen 126 magyar hotelt ellenőriztek május és augusztus között. A gyógyszállodák fele nem rendelkezett megfelelő ÁNTSZ-minősítéssel.

Szúrópróbaszerűen összesen 120 szállodát és 6 gyógyszállodát ellenőrzött idén nyáron (pontosabban május közepe és augusztus közepe között) a fogyasztóvédelmi hatóság országszerte. Minden negyedik hotelben találtak valamilyen problémát.

A vizsgálat legfontosabb megállapításai:

  • 11 esetben, a "szálloda/hotel" megnevezést jogosulatlanul használta a szálláshely (például mert nem volt szappan, törölköző a fürdőszobában)
  • 10 szálloda nem felelt meg a csillag-besorolásának (nem volt az adott csillaghoz elegendő szoba; nem volt hűtőszekrény a szobákban; nem takarítottak/ágyaztak naponta);
  • 8 hotelben probléma volt az árak feltüntetésével (kizárólag euróban tüntették fel az árakat; drágább volt a szállás, mint azt az interneten megirdették).
Különösen problémás, hogy a gyógyszállodák fele nem rendelkezett megfelelő ÁNTSZ-minősítéssel.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a legtöbb probléma Győr-Moson-Sopron megyében mutatkozott ahol a 9 vizsgált szállodából mindössze háromnál nem találtak kifogást az ellenőrök. A legtöbb szállodát Budapesten ellenőrizték: 12-ből 2-nél találtak problémát.

Nyolc megyében viszont (Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala) mindegyik - összesen 36 - szálláshely megfelelt. Sőt, az ellenőrzés tapasztalatai alapján sok szálloda besorolásához képest jóval magasabb szolgáltatást nyújt.

Kedvező éve lesz az idei a szállodáknak

A szállodaszövetség szerint az idén kedvező évet zárhatnak a magyarországi szállodák, a kedvező trend a belföldi fogalom növekedésével folytatódik - mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSzÉSz) főtitkára az MTI érdeklődésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kovács István a nyári szezont értékelve elmondta: az igazi nyári hónapokban - júliusban és augusztusban - a szállodák vendégforgalmának növekedése kissé elmaradt az első fél évben tapasztalttól, de a múlt évinél nagyobb volt.

A magyarországi szállodák kapacitása 2014 augusztusban összesen 59 391 szoba volt, a tavalyival azonos.

Az idei, augusztus végéig rendelkezésre álló adatok alapján arra lehet következtetni a főtitkár szerint, hogy folytatódik a forgalom növekedése a következő három hónapban is.

 

Címkék:
vállalkozás, utazás, szálloda, hotel,