Még idén átalakulnak a magyar takarékok

Pénzcentrum2014. szeptember 1. 13:01

December 10-éig létrejön a takarékszövetkezetek megújult közössége; ennek egyik lépéseként újabb tizenöt takarékszövetkezettel bővült a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ), a takarékok garanciaközössége - közölte a Takarékbank.

A Takarékbank Igazgatósága augusztus 30-i hatállyal újabb tizenöt takarékszövetkezetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 33 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért. December 10-éig épül ki a megújuló takarékszövetkezeti szektor garanciaközössége - áll a közleményben.

Mára csaknem teljesen lezárult annak az átfogó átvizsgálásnak a kiértékelése, amelyet az integrációs törvény előírásai szerint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank indított a szövetkezeti hitelintézeti szektoron belül, hogy felmérje a szektor szereplőinek állapotát és kockázati tényezőit. Az átvizsgáláson átesett és a szigorú feltételeknek megfelelő szövetkezeti hitelintézetek az év végéig fokozatosan válnak tagjaivá a szektor teljes körű, egyetemlegességen alapuló garanciaközösségének.

Pénteken az Alba Takarékszövetkezet fennakadt a rostán, a betétesek biztonsága érdekében az SZHISZ kizárta tagjai közül az Alba Takarékszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról.

 

Címkék:
takarékpénztár, vállalkozás, takarékszövetkezet,