Hogy lehet, hogy ilyen sok cég szűnt meg júliusban?

MTI2014. augusztus 26. 14:37

Rekordszámú, összesen 5082 cég szűnt meg Magyarországon júliusban, ez csaknem 27 százalékkal több, mint az eddigi legrosszabb, tavaly októberi adat - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki hangsúlyozta, hogy a mostani kiugró adatok az egyszeri technikai hatásoknak köszönhetők. Ugyanis július óta a cégközlöny nem hetente, hanem naponta jelenik meg, így most olyan megszűnések és egyéb bejegyzések láthatóak, amelyek a régebbi rendszerben augusztusra, egyes esetekben szeptemberre tolódtak volna - magyarázta az igazgató.

Kiemelte továbbá, hogy tavaly óta trendszerűen csökken a felszámolási eljárást követően megszűnő cégek száma, vagyis egyre kevesebb cég hagy maga után kifizetetlen adósságokat. Az Opten jelentése szerint a felszámolás után törölt vállalkozások aránya 2456 törléssel, nem éri el az 50 százalékot, holott tavaly ilyenkor még bő 60 százalék volt.

A múlt hónapban 2986 új céget jegyzett be a cégbíróság, ami ugyancsak számottevő növekedés a megelőző hónapokhoz képest.

Tóth Tamás elmondta, hogy az új cégek között nem emelkedett azok aránya, amelyek tulajdonosi vagy vezetői szinten összeköthetők korábban megszűnt cégekkel. A cégvezetés és a tulajdonosok felelősségét növelő, szigorított szabályok életbelépése csökkentette a korlátolt felelősséggel való visszaélést - jegyezte meg az igazgató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vállalat előrejelzése szerint az előző időszakhoz képest 2014 harmadik negyedévében még a technikai hatást leszámítva is emelkedni fog mind az alapítások, mind a megszűnések száma, a joggyakorlat kialakulása után pedig további trendváltozások valószínűsíthetőek.

Címkék:
vállalkozás, cég, kkv,