Egyre több vállalkozás kap az olcsó hitelből

Pénzcentrum2014. július 1. 16:31

Bár az előzetes jegybanki várakozásoktól elmarad, önmagához képest felpörgött a jegybank növekedési hitelprogramja. Májushoz hasonlóan csaknem 50 milliárd forinttal nőtt júniusban is az október 1-je óta tartó második szakaszának kihasználtsága, elérve a 223,4 milliárd forintnyi szerződéses összeget. A hitelek 98 százaléka új hitel.

Június 27-ig 223,4 milliárd forintnyi szerződés köttetett a hitelintézetek és a vállalkozások között a növekedési hitelprogramban a második szakasz október 1-jei indulása óta, és ebből 183,7 milliárdot folyósítottak is a bankok. Június hónap májushoz hasonlóan viszonylag intenzíven telt: 48,4 milliárd forintnyi friss pénz talált gazdára. Október 1-je óta 7548 ügyletet, illetve 5834 vállalkozást finanszírozott eddig közvetetett módon az MNB. A második szakaszban kihelyezett hitelek 98 százaléka új hitel, a beruházási célú új hitelek aránya pedig 60%.


Az első pillérben az új beruházási hitelek átlagos futamideje 7 év, az új forgóeszközhiteleké 1,1 év, az EU-s hiteleké 1,5 év. A nagybankok kihelyezéseinek közel felét teszik ki a beruházási hitelek, a kisebb hitelintézeteknél ennél nagyobb arányt képviselnek. A legnagyobb beruházási aránnyal a mikrovállalkozások büszkélkedhetnek. Az ágazatok közül a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és feldolgozóipar a legaktívabb, ezek együttes részesedése a teljes programból közel háromnegyed.


A növekedési hitelprogram kihasználtságának növekedéséhez az MNB tavaszi bejelentése alapján több változás is hozzájárul(t):
1. a forgóeszközhitelek maximális futamideje 3 évre emelkedett,
2. a beruházási hitelek lehívásának határideje fél évvel, 2015 közepére tolódott ki
3. immár bedőlt kereskedelmiingatlan-hitelek fedezetének bérbeadási célú megvásárlására is fordítható,
4. a jegybank a faktoringra is kiterjeszti a programot.

Címkék:
vállalkozás, mnb, kkv, növekedési hitelprogram, nhp,