Nem is gondolnád, mennyit spórolhatsz ezzel az apró trükkel

Pénzcentrum2014. május 19. 15:03

Sok kis és középvállalkozás talán még most sem foglakozik tudatosan az energia-beszerzéssel, miközben egy kis odafigyeléssel komoly összegeket lehetne megtakarítani ezen a területen is. Ezen a helyzeten kívánunk most változtatni, és segítséget nyújtani a KKV-k döntéshozóinak.

Az energiakereskedelem már évek óta szabadpiaci tevékenységnek számít, vagyis elvben minden cég számára adott, hogy szabadon válassza meg az energiaszolgáltatóját. Mi több a jelenlegi jogszabályok szerint a földgáz esetében a 20 m3/h-nál nagyobb áteresztőképességű mérőórával rendelkező, míg a villamos energiánál a 3x63A névleges csatlakozási teljesítményt meghaladó fogyasztóknak a szabadpiacon kell beszerezniük a számukra szükséges energiát.

A piacnyitás eredményeként hazánkban ma már több mint egy tucat aktív energiakereskedő van jelen. Számuk az árampiac esetében magasabb, de több olyan cég is van, amelytől egyszerre beszerezhetjük a vállalkozásunk számára szükséges földgázt és villamos energiát is.

Fontos látni, hogy az energiaszolgáltatás költségei több részre oszthatók. A földgáz esetében például beszélhetünk a termék áráról, tehát magának a gázmolekulának az áráról, az ún. rendszerhasználati díjakról (RHD) és az egyéb adó jellegű tételekről. (Ez az áramnál is így épül fel.) A rendszerhasználati díjak alatt alapvetően a hálózathasználati, illetve a gázfogyasztás szezonális jellegéből fakadó tárolási díjakat értjük, míg az adók között szerepel az energiaadó, az áfa vagy a biztonsági készletezés díja is. Ezek hatóságilag megszabott árelemek, így a kereskedőknek csak igen korlátozott ráhatásuk van, azonban a molekuladíj esetében már a versenyé a főszerep.

A piacon mozgó gázkereskedők több típusú terméket/szolgáltatást is nyújtanak a vállalkozások számára, amelyek alapvetően a gázdíj kalkulálásának módjában térnek el egymástól. Itt szóba kerülhet egy árképletes megoldás, amikor az olajár alakulása vagy a földgáz tőzsdei árváltozásának hatására év közben többször is változhat a fogyasztói gázdíj, de választható olyan termék is, amely egész évre kiszámítható, fix díjat kínál a vállalkozások számára. A fix díj kínálja a legkényelmesebb és leginkább kiszámítható megoldást, azonban csökkenő piaci ártrendek mellett ezzel érdemi megtakarítási lehetőségektől eshetünk el.

A KKV számára a kulcsszó az ajánlatkérés, vagyis hogy nézzenek körbe a piacon, és kérjenek be minél több ajánlatot annak érdekében, hogy képbe kerülhessenek a saját költségcsökkentési lehetőségeikkel. Minden ilyen ajánlatkérést egyben tanácsadásként is fel lehet fogni, amelyből tanulhatunk.

Azon társaságok, amelyek még egyszer sem váltottak gázkereskedőt, és továbbra is a korábban területileg illetékes gázszolgáltatótól szerzik be a földgázt, szinte bizonyosan jobb ajánlatot képesek elérni, amennyiben körbenéznek a szabadpiacon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elsőre talán szokatlannak tűnhet így kezelni az céges rezsi kérdését, de nem bonyolultabb dologról van szó, mint egy fodrászat esetében több hajfesték-forgalmazótól bekérni az árajánlatokat, vagy egy pékség esetében több lisztkereskedő árlistáját összehasonlítani, és ez alapján kiválasztani a legjobb ajánlatot.

Ahhoz, hogy mindezt meg tudjuk tenni, fontos, hogy rendelkezzünk néhány alapadattal a fogyasztásunkról, vagyis, ismerjük a meglévő szerződésünk feltételeit, tudjuk, hogy mekkora az éves fogyasztásunk, milyen kapacitású mérőórával rendelkezünk, illetve hogy milyen típusú árazásban gondolkodunk, hogy a beérkező ajánlatok esetében lehetővé váljon az összehasonlítás. Körtét almával összehasonlítani itt sem érdemes.

Összefoglalva tehát, érdemes a hazai KKV-nak az energia-beszerzéssel is tudatosan foglalkozniuk, mert a korábbi viszonyokhoz képest már ezen a területen is komoly verseny mutatkozik, amelyből csak profitálhatnak a vállalkozások. A mobilszolgáltatások esetében szinte alig pár szereplő versenye hozza évről évre a kedvezőbb díjcsomagokat, míg az energiakereskedelemben több mint egy tucat aktív szereplővel lehet számolni!

 

Címkék:
kkv, rezsicsökkentés, energiaszolgáltató, energiabeszerzés,