Meglepő számok: ennyi pénzt kaptak a növekedési hitelesek

Pénzcentrum2014. május 7. 14:30

Április 30-áig 126 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a bankok az MNB növekedési hitelprogramjának második szakaszában. 3384 vállalkozás kapott hitelt a programban október eleje óta.

A növekedési hitelprogram első, tavaly nyári szakaszában 701 milliárd forintnyi, a tavaly október 1-je óta tartó második szakaszában 126 milliárd forintnyi hitel talált gazdára - derül ki az MNB frissen közzétett adataiból.

A jegybank által tavaly megnyitott 500 milliárd forintos első keretösszeg negyede kelt tehát el eddig. A kihelyezett összeg 98 százaléka új hitel volt (első pillér); és a keret 10 százaléka szolgálhat jelenleg hitelkiváltási célokat (második pillér). Az új beruházási célú hitelek és lízingügyletek részesedése a második szakasz első pillérében 60 százalék, az új forgóeszköz-hiteleké 27 százalék, az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 13 százalék.

Míg a nagybankoknál kiegyenlített a beruházási és forgóeszköz-hitelek aránya, a kisebbeknél a beruházási hitelek dominálnak. Az ágazatok közül a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem, javítás ágazatok részesedése kimagasló, ezek összesen háromnegyedes arányt képviselnek.

Címkék:
mnb, kkv, nhp,