Több tízmillió forintba is kerülhet a felelősségbiztosítás

hvg.hu2014. március 20. 10:31

Évi százezer forintos díj alatt nincs olyan biztosítás a piacon, ami fizet az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a magánvagyonával is felelős, károkozó cégvezető helyett - írja a HVG. A vezetői felelősségbiztosítás már egy kisvállalkozás esetében is százezer forint körüli összeg, amit sok esetben a cégvezetőnek kell állnia.

Több százezer vállalkozás érdeklődése támadhat fel a vezetőik által okozott károkra kiterjedőfelelősségbiztosítások iránt. Az új Ptk. szerint nemcsak a cégek, hanem magánvagyonukkal a vezetőik is felelnek, ha rossz döntést hoznak. Főleg a kisebb vállalkozások lehetnek most idegesek, hiszen a nagy, nemzetközi hátterű cégek eddig is megkötötték a felelősségbiztosítást.

Egy kisvállalatnak nagyjából 100 ezer forintot kell áldoznia vezetői felelősségbiztosításra évente, azonban egy közepes vállalat esetében ez az összeg több 10 millió forint is lehet. Fejfájást okozhat a cégvezetőknek az, hogy sok esetben ezt a vállalat nem fedezi, hanem a saját fizetéséből kell fizetnie a biztosítási díjat.

Címkék:
biztosítás, kkv, felelősségbiztosítás,