NAV ellenőrzés: pénztárgéppel trükközőket keresnek

Pénzcentrum2014. március 4. 09:32

Több tízezer olyan vállalkozás ellenőrzését kezdte meg az adóhivatal, amelyek nem igényeltek online pénztárgépet arra hivatkozva, hogy megszüntetik a működésüket - hangzott el az InfoRádióban.

"Tavaly az év végi ellenőrzéskor több adózó is arra hivatkozott: azért nem rendelt online adatkapcsolatra is képes pénztárgépet, mert december 31-vel bezár. Ezeket a nyilatkozatokat számon tartjuk és megnézzük, valóban így történt-e. Vizsgáljuk azt is, hogy aki nem rendelt online pénztárgépet, de kiváltotta az üzembe helyezési kódot, az vajon ezt miért nem tette meg" - ismertette Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense.

Rámutatott, hogy országszerte több tízezer ilyen vállalkozás van. A pontos számot azért nem lehet megmondani, mert sokan több kódot is rendeltek, ami mögött pedig nincs ugyanannyi külön vállalkozás.

Példaként említett egy céget, amely adószám nélkül is folytatta élelmiszerboltjában az értékesítést, ráadásul a felhalmozott termékek egy részének már le is járt a szavatossága. Miután a cég az adószámát visszaadta, a NAV-nál úgy jelent meg, hogy a vállalkozás megszűnt, a gyakorlatban viszont ugyanúgy működött, mintha szabályos gazdasági tevékenységet folytatna.

Címkék:
NAV, kkv, pénztárgép,