Mindenről tud a NAV, vége a trükközésnek

Pénzcentrum2014. február 13. 10:04

Az online és elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek adatai folyamatosan érkeznek az adóhatóság szerverére, így szinte azonnal kiderülhetnek a trükközések - írja a Napi Gazdaság.

Január végéig huszonötezer pénztárgép küldte az adatokat a NAV szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást végezni. Az adóhatóság már el is kezdte a kockázatelemzéseket és a vizsgálatokat.

Az új vállalkozásokat, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégeket és a bevallások szerint alvó vállalkozásokat kiemelten kezeli a hatóság, kisebb gyanú esetén azonnal vizsgálat indul. Az új cégeknél ez inkább preventív jellegű megkereséseket jelent majd. Az adóhatósági felügyelet alá vont cégek esetében ellenőrzik a tipikus visszaélési sémákat, és adott esetben kiszűrik az illegális tételmozgásokat produkáló pénztárgépeket.

A pénztárgépek adatait azonnal egybevetik a bevallási adatokkal. Itt rögtön ki fognak derülni az eltérések a pénztárgép és a bevallásban feltüntetett értékesítések adatai között. Meg lehet bukni azon is, hogy papíron nincs alkalmazottja a boltnak, valójában azonban a pénztárgép adatai szerint hárman használhatják azt.

Az alvó cégenél, illetve azoknál, amelyek korábban a valós bevétel töredékét mutatták csak ki, nagyobb a kockázat. Ha a pénztárgépeiket ritkán használják, de utána hirtelen a korábbi évekhez képest jóval nagyobb bevételt ütnek be, akkor az gyanút kelthet. A vizsgálatokat az elektronikus naplós pénztárgépek adatai alapján elindultak az "anomáliával érintett adózóknál".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az online pénztárgépek adatelemzése lehetővé teszi az azonnali teszteket: a revizorok azt is ellenőrizhetik, hogy a próbavásárlásaikról megérkeztek-e az adatok, tehát a géppel folytatott trükközések azonnal kiderülnek. A rendszer arra is alkalmas, hogy az aktuális időpontban egyeztesse a kasszában lévő elvi és valós készpénzállományt.

Címkék:
vállalkozás, NAV, kkv, pénztárgép, online pénztárgép,