Sürget a határidő, nehogy lecsússz az állami támogatásról!

Pénzcentrum2014. február 7. 09:31

Az állam kifizeti támogatásként a vállalkozóknak azt az összeget, amit vételárként vagy előlegként kifizettek az Alt Cash által fogalmazott online kasszákért. Ezeknek a pénztárgépeknek a forgalmazási engedélyét már korábban visszavonták - írja a Népszabadság.

Annak, aki az Alt Cash gépet rendelt vagy már üzemeltető kereskedőknek a NAV eBev honlapján kell jelezniük igényeiket, majd az igényt alátámasztó bizonylatokat postán kell beküldeniük az adóhivatalnak - büntetőjogi felelősséget vállalva az iratok tartalmának valóságáért -, s ezt követően a NAV minden egyes esetet megvizsgál és határozatot hoz. Ez le fogja majd terhelni a NAV erőforrásait, ezért valószínűleg a támogatások folyósítása is elhúzódhat.

Jelenleg néhány száz gép működik a NAV hálózatán, azaz ennyi esetben fizették ki a kereskedők a teljes vételárat. A már működő Alt Cash gépekkel a kereskedők továbbra is tudnak nyugtát adni, azok így is jelentenek a NAV-nak annak ellenére, hogy nem felelnek meg az átállásról szóló rendeletnek. Ezeket a kereskedőket a NAV egyelőre nem bírságolja, feltéve, hogy megteszik a gép lecseréléséhez szükséges lépéseket.

A kormány segítségének feltétele is van: a kiskereskedőknek mihamarabb, pontosabban február 16-ig meg kell rendelniük egy másik pénztárgépet, természetesen egy másik forgalmazótól. Az Alt Cash Kft.-nek ugyanis nincs engedélyezett gépe a piacon.

A pénztárgép-átállás így tovább húzódik. A NAV tájékoztatása szerint 37 ezer gép működik és szolgáltat adatokat, és a 118 ezer megítélt ötvenezer forintos támogatásból eddig csak 17 ezer esetben kérték a támogatás kiutalását, azaz mindmáig ennyi gépet helyeztek üzembe a támogatott kasszákból. Ez pedig azt jelenti, hogy február végéig százezer kasszát kellene beüzemelni, hogy a tisztességes kereskedők ne bukják el a támogatást. Ez szinte lehetetlen, de a tárca egyelőre nem tervezi a határidő és a jogszabályok módosítását.

Címkék:
pénz, NAV, kkv, pénztárgép, állam,