Razziázik a NAV: célpontban a boltosok

Pénzcentrum2013. december 11. 09:02

A NAV elnöke körlevelet küldött szét a régiós főigazgatóknak illetve a Kiemelt- Adó és Vám Főigazgatóságnak, hogy nézzenek alaposan a boltosok körmére online pénztárgép-ügyben - derül ki az Index birtokába jutott körlevélből.

A levél alaposan körbeírja, hogy az ellenőröknek mit kell tenniük az ellenőrzéseken, és arra is felszólítja a területi képviseleteket, hogy haladéktalanul kezdje meg az ellenőrzéseket.

Első lépésben az ellenőröknek vizsgálnia kell, hogy elment-e az új kasszára vonatkozó megrendelés (akinek a pénztárgépe elektronikus naplózásra képes, azok mentesülnek az egész alól). Aki azt mondja, hogy rendelt, annak igazolnia kell, de csak olyan papír jó, amit a NAV-tól kapott.

Akinek nincs ilyen azt figyelmeztetni kell, hogy adja le a megrendelést a NAV-on keresztül (november 16-tól már csak az adóhatóságon keresztül lehet intézni a dolgot). Aki még nem rendelt, az 3 nap haladékot kaphat, utána automatikusan mulasztási bírságot kap.

Magánszemélynél a bírság 250 ezer forint, cégnél 500 ezer forint lehet. Azt a boltost viszont nem büntetik meg, akinek azért nincs megrendelt gépe, mert januártól nem üzemel.

Címkék:
kkv, pénztárgép, online pénztárgép,