Sokba fog kerülni a kisvállalkozásoknak: tavasztól él a kötelezettség

Napi.hu2013. november 20. 09:02

Elvileg 2016 tavaszáig ráérnek a kft.-k tulajdonosai hárommillió forintra emelni a cégük törzstőkéjét, de ahol módosítják a társasági okiratot, már jövő tavasztól él ez a kötelezettség - írja a Napi.hu.

A parlament október végén fogadta el a meglévő kft.-k törzstőkéjének hárommillió forintra történő emelésével kapcsolatos moratóriumot tartalmazó jogszabályt. A Ptk. szerint a kft.-knek 2016. március 15-ig kell kötelezően megemelniük a törzstőkéjüket.

Ez a tőkeemelés azonban 2014. március 15. után rögtön esedékessé válik, ha valaki társasági okiratot módosít és nyújt be a Cégbíróságra" - hívta fel a figyelmet Gálusz Gábor a Gross-cégcsoport vezetője. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem emelik meg tőkéjüket, nem tudják átvezetni a cégjegyzékben például az üzletrész-értékesítést, ügyvezetőváltozást, székhelyváltozást, telephelyváltozást, stb. Tőkeemelés híján a cég bt.-vé, kkt.-vé alakulhat át, ám ez meglehetősen költséges és időigényes könyvvizsgálót is igénylő eljárás.

 

Címkék:
kkv, kft, tőkeemelés,