Még mindig kiszolgáltatottak az üzletláncok beszállítói

Magyar Nemzet2013. május 17. 09:32

A nagy kereskedelmi láncok a törvényi szigor ellenére is megtalálják a módját, hogy különböző jogcímeken többletbevételre tegyenek szert a beszállítóiktól. Akár háromszázezer forintba is kerülhet például, ha valaki a termékével be akar kerülni az akciós újságba - írja a Magyar Nemzet.

A lap egy, a Gazdasági Versenyhivatal által megrendelt felmérésre hivatkozva azt írja, hogy az utóbbi években a beszállítók érdekében bevezetett szigorítások valamelyest javítottak helyzetükön, teljes körű védelmet azonban nem nyújtanak számukra.

A láncoknál ugyanis rövid idő alatt kialakultak azok a technikák, amelyekkel lényegében meg tudják kerülni a korlátokat. A korábbi belistázási díjból (amelyet azért fizetett a beszállító, hogy terméke bekerülhessen a lánc kínálatába) így lett terméktesztelési vagy kipróbálási díj. Nem ritka, hogy a lánc nem elégszik meg a nemzetközileg is elfogadott tanúsítványokkal, ragaszkodik saját minőség-ellenőrzési rendszeréhez, melynek költségeit szintén a beszállítókkal fizetteti ki. Ennek évi költsége akár több százezer forintra is rúghat beszállítónként.

Címkék:
vásárlás, kkv, hipermarket,