Elhalasztják a pénztárgépek bekötését a NAV-hoz

Pénzcentrum2013. január 4. 14:32

A "realitásokhoz igazodva", a műszaki és technikai feltételeknek megfelelően elhalaszthatják a pénztárgépek NAV-hoz való bekötésének határidejét - derül ki Matolcsy György egy szocialista képviselő által feltett kérdésre adott válaszából, amely a parlament honlapján olvasható. Így veszélybe kerül az idei évre betervezett 95 milliárd forintos költségvetési pluszbevétel, amit a bekötéstől várnak.

Az új típusú pénztárgépek bevezetésének ütemezése a realitáshoz igazodva, a műszaki, technikai feltételeknek teljes mértékben megfelelve kerül megállapításra. Nem zárható ki, hogy - részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján - a 2013 . április 1-jei céldátum módosításra kerül a jogszabály véglegesítése során - írja Matolcsy György a parlament honlapján. A csúszással veszélybe kerül az a 95 milliárd forintos tétel, amelyet a pénztárgépek NAV-hoz való bekötésének gazdaságfehérítő hatásától, ezáltal nagyobb áfabevételektől várnak.

A határidő tarthatatlanságára már több szakmai szervezet felhívta a kormány figyelmét, de a kormány részéről eddig nem nyilatkoztak az ügyben, vélhetően tarthatónak gondolták a határidőt. A nemzetközi példákat tekintve a bevezetés több lépcsőben, fokozatosan történhet, a megfelelő technikai megvalósítás és ennek feltételeinek megteremtése ugyanis hónapokat vehet igénybe.

Matolcsy megerősítette azt is, hogy az átállás állami támogatással mehet majd végbe annak érdekében, hogy a vállalkozások számára ne jelentsen komoly terhet a technikai megvalósítás. A várhatóan 17 milliárd forintos betervezett költség "jelentős részét" az állami támogatások adják, ezen kívül 4,5 milliárd forint kiadással jár a NAV felkészítése az összeköttetésre.

Címkék: