Újfajta beruházások, újfajta kivitelezések jöhetnek

MTI2012. augusztus 30. 09:32

Egy Magyarországon eddig kevéssé alkalmazott módszert, az értékelemzést vizsgálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ); az eljárás lényege, hogy olyan beruházási koncepciókat támogasson az állam, amellyel kapcsolatban a kivitelezők akkor is pozitívan döntenének, ha azt saját forrásaikból végeznék el - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.

A gazdasági napilapnak Csepreghy Nándor, az NFÜ kommunikációs vezetője elmondta, hogy az értékelemzés egy projekt funkcionális értékeit megtartva vagy akár javítva a lehető leghatékonyabb forrásfelhasználást segíti elő, a beruházási költségeken kívül minden előre kalkulálható többletköltséget és esetleges megtakarítást figyelembe vesz.

A módszert a nagy infrastrukturális fejlesztéseknél tenné kötelezővé Magyarország az amerikai gyakorlat alapján a 2014-2020-as uniós ciklusban, bár erről egyelőre nem született döntés. Az NFÜ és a fejlesztési tárca amerikai szakértőket kért fel a tapasztalatok bemutatására. Az Egyesült Államokban ugyanis egymillió dolláros értékhatártól kötelező az ilyen elemzések elvégzése.

Címkék: