Felpörgött a pálinkabiznisz: két hónapja szabad a főzés

Pénzcentrum2010. december 2. 10:02

Két hónapja lehet otthon legálisan pálinkát, gyümölcspárlatot főzni Magyarországon. A magánfőzőknek csak akkor van bejelentési kötelezettségük a pénzügyőrségnek, ha adóköteles mennyiségű párlatot állítanak elő - írja a Népszabadság.

A törvénymódosításnak köszönhetően komoly üzleti ágazat lett a különféle lepárló rendszerek gyártása és forgalmazása. A vámhatóságtól ez idáig összesen 23 gyártó és 153 forgalmazó kért és kapott engedélyt.

A korábbi véleményekkel ellentétben azonban nem okoz gondot a bérfőzők számára a törvénymódosítás, ugyanis egy készülék ára annyira drága, hogy sokaknak még mindig megéri elszállítani a gyümölcsöt egy közeli pálinkafőzdébe és ott elkészíttetni az égető nedűt.

Az eddig eltelt két hónap rávilágított arra, hogy az otthoni pálinkafőzés hatására a szeszpiac nem omlott össze. Halász Róbert - a Magyar Szeszipar Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy reális képet festhessenek arról, hogy az új lehetőség miként befolyásolja a hazai italozási szokásokat.

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának véleménye szerint mintegy 5-8 milliárd forintnyi adóbevétel kiesést jelent az államnak az otthoni főzés elterjedése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: