Pénzügyi présben a szőlőtermelők

Világgazdaság2009. szeptember 1. 08:47

Bár a korán érő, kelendőnek számító illatos fajták esetében a tavalyi 60-70 forint körüli árat kínálják a felvásárlók, a tömegszőlőknél komolyabb lehet a gond.

A már 2008-ban is nyomott árak csökkenését a szektor Világgazdaságnak nyilatkozó képviselői a forgalom esésével, illetve a felvásárlóknak juttatható hitelek befagyasztásával magyarázzák. Több helyen később kezdődik a betakarítás, sőt, egyes borúlátó becslések szerint a termés harmada is a tőkén maradhat.

A világgazdasági válság más szinten is érinti a magyarországi termelőket: a hazai kisebb fogyasztás az exportlehetőségek beszűkülésével jár együtt. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a főtitkára szerint a korábbi 600-700 ezer hektoliteres kivitel aligha bővíthető, míg a gyakran silány minőségű import továbbra is komoly verseny elé állítja a hazai szereplőket. További problémát jelentenek az európai uniós borreform részeként bevezetendő új szabályok, főleg, hogy az ezekhez tartozó végrehajtási rendeletek egy részére még várni kell. Pedig a korai fajták alapján az augusztus közepe óta zajló szüret jó terméssel kecsegtet. Ha az időjárás is kedvező lesz, a tavalyihoz hasonló, 550 ezer tonnás hozam várható, ám az alacsonyabb létartalmú, de kedvezőbb mustfokú és savtartalmú szőlőkből a 2008-as 3,5 millió hektoliternél valamivel kevesebb bor készülhet.

Címkék: