Hová menj üzletelni a következő években?

Pénzcentrum2009. május 27. 15:32

Az üzleti feltételek világszerte összességében romlani fognak a következő években - erre nem volt példa 1996 óta. Egyes országokban azonban mégis javulhat a helyzet.

Az Economist testvérvállalata, az Economist Intelligence Unit elkészítette az üzleti klíma előrejelzését a következő öt évre 2013-ig bezárólag. A 82 államot vizsgáló jelentés figyelembe vette az országok politikai és gazdasági környezetét, a pénzügyi helyzetét és az infrastruktúrát is. A vizsgálatban részt vevő országok felének a kilátásai a következő években romlani fognak. A legnagyobb mértékkel a fejlett országok mutatói estek vissza, mint amilyen az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia, de az első három helyezett, Szingapúr, Finnország és Németország mutatói is romlanak. Ám ezek az országok összességében még mindig jobb környezetet teremtenek, mint a feltörekvő gazdaságok.

De kik is ők? Nem meglepő módon a sort Kína vezeti, szorosan a nyomában pedig Szaúd-Arábia és India liheg. Javulni fognak a kilátások olyan kisebb gazdaságokban is, mint Irán, Kuba vagy Angola. Az oroszországi és brazíliai befektetők összességében ugyanolyan környezetre számíthatnak, mint egy évvel korábban.

Címkék: