Kiemelt projekteket von vissza a kormány

Pénzcentrum2009. március 4. 09:30

A kabinet mai ülésén várhatóan visszavonnak több, döntően uniós finanszírozású kiemelt projektet. A változtatás mintegy 30 milliárd forintot érinthet, elcsúszhat a budai Vár és a komáromi erőd fejlesztése is.

A kormány szándékai szerint az így felszabaduló forrásokat más célokra használja fel az ország. Elsősorban a versenyképességet erősítő, munkahelymegőrző tervek megvalósítására szánják a pénzt.

A kiemelt beruházások az Új Magyarország tervben stratégiai jelentőségű fejlesztési célok megvalósítását tűzik célul. Ezeknek az országos vagy regionális jelentőségű - és többnyire nagy költségvetésű- beruházásoknak támogatásáról nem pályázatok útján, hanem egyedileg dönt a kabinet. A kiemelten kezelt beruházásoknak meg kell felelniük a szigorú uniós és hazai követelményeknek, viszont közvetlen vetélytársakkal nem kell megküzdeniük.

Azonban a vállalások nem teljesítése esetén egy-egy kiemelt projekt is eleshet a biztosnak hitt támogatástól. Szakértők szerint ezért a ma várható döntés azt üzeni az uniós pénzekre számító projektgazdáknak, hogy a kormány a világgazdasági válság miatt a korábbinál is szigorúbb gyakorlatot követ az uniós pénzek felhasználásánál. Ezért az elsőbbség most azoké, akik gyorsan és hatékonyan tudnak munkahelyek megőrzését szolgáló elképzeléseket megvalósítani.

A ma várhatóan visszavonásra kerülő két legnagyobb kiemelt projekt a budai Vár - több elemet magába foglaló (Szent György tér, Dísz tér stb.) - rekonstrukciója, illetve a komáromi monostori erőd továbbfejlesztése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A további visszavonások főleg fél- és kétmilliárd forint közötti infrastrukturális projekteket érintenek: négy vagy öt számjegyű utak beruházási tervét, vagy például a Gloriette- és a Havanna-lakótelepek villamossal történő összekötését.

Címkék: