Jó hír a szűkölködő magyar vállalkozásoknak!

Pénzcentrum2009. március 2. 05:55

A múlt héten kerültek kiírásra az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramra vonatkozó, kockázati alapkezelő társaságoknak szóló pályázatok. A program keretein belül 35 milliárd forintnyi forrás áll a hazai kkv-k rendelkezésére, a támogatásokat kockázati alapkezelő társaságokon keresztül lehet igényelni. A pályázati kiírás kapcsán Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója fejtette ki szakmai véleményét.

"Természetesen nagyon jó hír a tőkére éhes magyar vállalkozásoknak, hogy végre kiírásra került a pályázat, bár a program keretében létrejövő kockázati tőkalapok a legjobb esetben is csak az év utolsó negyedévében kezdhetik meg tényleges befektetési tevékenységüket, tehát akkor jelenthet tőkebevonási lehetőséget a hazai kkv-knak.


Zoltán Csaba vezérigazgató

A cégnyilvántartásban immár 21 kockázati tőkealap-kezelő társaság szerepel, melyek közül 18 az elmúlt másfél évben alakult, nyilvánvalóan a most meghirdetett programban való részvétel céljából.

Kérdés azonban, hogy a végleges pályázati kiírás feltételei tükrében, amelyeket sok alapkezelő megalakulásakor még nem ismerhetett, hányan fognak pályázni az április 6-i határidőig.

A részvételi szándékot, illetve az érdeklődés intenzitását a pénzügyi válság következményei is kedvezőtlenül befolyásolják. A programban létrejövő alapoknak ugyanis a tőke legalább 30 %-át magánbefektetőktől kell megszerezniük, ami ma sokkal nehezebb feladat, mint volt fél- vagy egy éve.

Az alapkezelési díj maximuma az alap értékének 3 %-a. A kiíró az általa biztosított forrásra az európai referencia rátának megfelelő mértékű hozamot vár el évente. Jelenleg ennek mértéke 10 %. Az elvárt felett elért hozamból sikerdíj illeti meg az alapkezelőt.

Nagy kérdés, hogy ezeket a feltételeket elég motiválónak érzik-e az alapkezelők, főként annak fényében, hogy a program korai szakaszban lévő (legfeljebb 5 éves, másfél milliárd forint árbevétel alatti), átlagosnál magasabb kockázatú vállalkozásokba történő növekedési tőke befektetését írja elő." - összegezte Zoltán Csaba a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Start Tőkegarancia Zrt. tőkegarancia terméke a Programban résztvevő alapok számára is garanciát biztosít az átlagosnál magasabb kockázatú, induló és korai szakaszú vállalkozásokba történő tőkeemeléses befektetések esetében.

A tőkegarancia a befektetett összeg legfeljebb 80 %-ára, de maximum 100 millió Ft értékben és öt éves időtartamra igényelhető.

A tőkegaranciával a Start a befektetés garantált részének megtérítésére vállal kötelezettséget, amennyiben a befektetést fogadó vállalkozás a futamidő alatt felszámolás alá kerül, vagy a tulajdonosok a társaság végelszámolását határozzák el.

Címkék: