25 milliárd eurós mentőcsomagot kap Kelet-Európa

Portfolio2009. február 27. 08:14

Az Európai Beruházási Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a Világbank közösen 25 milliárd euró értékű hitelt nyújt Kelet-Európának. A két éves futamidejű, összehangolt program célja, hogy segítséget nyújtson a közép-kelet-európai pénzintézeteknek és vállalatoknak - derül ki a Reuters hírügynökség birtokába került dokumentumból.

A hitelprogramról várhatóan még a mai nap során megtudhatunk további részleteket. A terezet szerint a program gyors hitelnyújtást jelentene a közép-kelet-európai régió vállalati szektorának.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a hitelhez a legnagyobb összeggel az EIB járul hozzá (11 milliárd euróval), az EBRD 6 milliárd eurót biztosít, a Világbank pedig 7.5 milliárd euróval veszi ki a részét.

A közös akcióterv célja, hogy a globális gazdasági válság hatásait mérsékelje. A nemzetközi pénzügyi intézmények hitelkeretek és garanciák révén biztosítják a segítséget és szoros együttműködést helyztek kilátásba a nyugati bankokkal.

A nemzetközi intézetek bejelentése nem előzmény nélküli. Hetekkel ezelőtt az osztrák kormány kezdeményezte a kelet-európai régió egészének megmentését (akkor 100 milliárd euróról szóltak a hírek). Egy héttel ezelőtt pedig olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, miszerint az EBRD és az EIB is dolgozik a a kelet-európai országok bankrendszerének mentőtervén.

2009.02.19 13:37
Gyurcsány bankmentő terve: az EBRD már dolgozik, a Bizottság "nagyon visszafogott"
2009.02.05 14:04
Értünk is kilincselnek az osztrákok, de minden hiába

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Világbank elnökének, Robert Zoellicknek múlt heti nyilatkozata is azt sugallta, hogy folyamatban van a régió "megmentése". Múlt szerdán pedig Gyurcsány Ferenc is a 100 milliárd eurós mentőöv létrehozását szorgalmazta. A miniszterelnök akkor hangsúlyozta, hogy a csomag nemcsak az osztrák kormány érdekeit szolgálná, hanem minden ország és minden kormányzat érdekét

2009.02.18 14:14
Óriási régiós bankmentőcsomagot akar Gyurcsány
2009.02.19 08:39
Már a Világbank is mentené a régiót!

Címkék: