Külföldön rejtegetted a pénzedet? Most érdemes hazahozni!

Világgazdaság2009. február 9. 08:45

Az év elején hatályba lépett adócsomag részét képezi az a passzus, amely miatt idén érdemes lehet hazahozni a külföldi vállalkozásban keletkező nyereséget.

A pénzek honosítására ugyanis kedvező lehetőséget biztosítanak most az adótörvények, amitől a kormány nem csak a gazdaság fehéredését, de az állampapírok iránti kereslet élénkülését is reméli.

Az adózó ugyanis a 2009. évi társasági- és szolidaritásiadó kötelezettség megállapításakor az adóalapját csökkentheti az ellenőrzött külföldi társaságtól kapott, 2009-ben bevételként elszámolt osztalék és részesedés 75 százalékával. Ez tehát adómentes bevételi lehetőséget jelent.

Ennek feltétele azonban, hogy a bevétel 50 százalékát legkésőbb 2009. június 30-ig magyar állampapírok vásárlására fordítsa, és azokat legalább 2 évig megőrizze. Ezalatt lehetőség van ugyan állampapírcserére, azonban az ellenértéket maximum 15 napig lehet a számlán őrizni.

Nem vehető igénybe a kedvezmény ugyanakkor, ha a jövedelem olyan cégtől származik, melynek székhelye Andorra, Liechtenstein, vagy Monaco. Az így hazahozott jövedelemre való hivatkozással azonban az APEH nem indít vagyonosodási vizsgálatot.

Címkék: