Nehéz idők elé néznek a taxisok!

Pénzcentrum2009. február 2. 08:45

A munkanélküliek számának fokozatos emelkedése miatt várhatóan egyre többen próbálnak szerencsét taxisként, ami bizony megnehezíti a már jelenleg is ebben a szolgáltatási ágazatban tevékenykedők helyzetét - írja a Népszabadság.

A Szegeden tartott kétnapos közlekedési konferencia kapcsán Horváth György, a Magyar Taxis Szövetség elnöke elmondta: ahhoz, hogy ne alakuljon ki tarthatatlan helyzet, az engedélyek kiadási módjának szigorítására, illetve a gyenge érdekképviselet megerősítésére lenne szükség.

Az elmőlt öt évben taxisok létszáma az országban nem változott, ötezer fő körül alakult. A dolgozók kilencven százaléka vállalkozóként van jelen és csak tíz százalék alkalmazott. A munkanélküliség emelkedésével azonban - csakúgy, mint a kilencvenes évek elejére - egyre többen vélik úgy, hogy a taxizás lesz a megoldás. A sofőrök száma tehát lassan nő, a kereslet viszont egyre csökken.

Horváth György szerint az érdekképviselet megerősítésén túl újra kellene gondolni a szabályokat, ami alapján egy jármű taxivá válhat, továbbá vizsgához kellene a kötni a szakmába lépést, csakúgy mint számos más orzságban.

Szemléletváltást szorgalmazott Horváth abból a szempontból is, hogy a taxit közforgalmú közlekedési eszközzé minősítsék, mellyel bizonyos szállítási feladatokat hatékonyabban, és olcsóbban lehet megoldani, mint a jelentős állami támogatásokkal működő más szolgáltatókkal. Például egy gyengébb forgalmú busz- illetve vonat vonalat időnként ki lehetne adni taxis alvállalkozóknak, egy közszolgáltatási szerződés keretében. Vannak országok ugyanis, ahol erre már megvan a lehetőség.

Címkék: