Hazánk a legrosszabbak táborában: nem kutatunk, nem fejlesztünk

Pénzcentrum2009. január 23. 09:45

Az Európai Bizottság legfrissebb elemzése szerint csökkent az EU innovációs lemaradása az USA-val és Japánnal szemben, amihez a tagországok különböző mértékben járultak hozzá. Hazánk a legrosszabbak csoportjába tartozik - írja a Világgazdaság.

Az elemzést 29 tényezőt vizsgálva, négy csoportba sorolta a tagországokat, melyek közül Magyarország az uniós átlagot lényegesen alulmúlók táborába tartozik, ahova például Románia és Bulgária is, azonban utóbbi két ország mégis dicséretben részesült, amiért felzárkózásuk gyorsnak bizonyul.

Az éllovasok közül Németország, és a nem EU-tag Svájc tudott a legnagyobb mértékben fejlődni.

A teljesítményt befolyásoló tényezők közül az emberi erőforrások, a széles sávú internethez való hozzáférés, valamint a kockázati tőke hozzáférés tekintetében tudtott az EU egésze leginkább fejlődni, míg hazánk az innovációk gazdasági hasznosításában mutat relatív előnyt. Nőtt ugyanis a magyar eredetű közösségi védjegyek és dizájnok száma.

Az időszak alatt az EU-ban nem tudott emelkedni a k+f költések GDP-hez mért aránya, az továbbra is 1,84 százalék maradt, így tehát nem kerültünk közelebb a lisszaboni stratégia 3 százalékos céljához.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Japánban ugyanez az arány 3,04-ről 3,39 százalékra, Koreában 2,39-ről 3,23-ra, míg Kínában 0,9-ről 1,42 százalékra tudott emelkedni.

Bíztató eredmény ugyanakkor, hogy az EU-ban 2000 ótakétszer akkora ütemben nőtt a kutatók száma, mint az Egyesült Államokban és Japánban, bár arányuk a teljes munkaerőn belül még mindig alacsonyabb.

Címkék: