Készpénzlimit: aktiválják kártyáikat a vállalkozások!

Pénzcentrum2009. január 21. 09:15

Bár a hazai vállalkozásoknál még mindig a készpénzműveletek dominálnak, a kereskedelmi bankok bizakodóak a céges kártyák kilátásait illetően. A vállalati bankkártyák száma öt év alatt 147 ezerről 429 ezerre nőtt, a készpénzes fizetés limitálása idén a kártyahasználat további terjedését idézheti elő - írja a Világgazdaság.

Meglehetősen gyors ütemben növekedett az elmúlt években a vállalati bankkártya-piac, így az eddig kissé alulreprezentált céges plasztikok aránya emelkedett a kibocsátott kártyákon belül. A hazai kereskedelmi bankok szerint a tendencia 2008-ban tovább folytatódott, egyes pénzintézetek az aktív kártyák számának, mások a tranzakciók összes forgalmának a növekedéséről számoltak be.

Tudatos kártyahasználatra utal, hogy a vásárlási tranzakciók száma ötször olyan gyorsan növekedett, mint készpénzfelvételeké. A jegybank adatai szerint a forgalomban lévő kártyák alig öt százaléka tartozik vállalkozásokhoz, a 2007-es megtorpanás után pedig ráfér a bővülés a piacra.

A kilátásokat illetően a bankok a 250 ezer forint feletti számlakiegyenlítések kötelező láthatóvá tételétől is sokat remélnek, ez az intézkedés a forgalom mellett az aktív kártyák számát is növelheti.

Címkék: