Vigyázat, telefonhackerek! Sokmillió is lehet a számla

Pénzcentrum2009. január 20. 10:59

A megszokott időben landolt egy kis ausztrál vállalkozás postaládájában a megszokott telefonszámla, csak összeg volt rendkívüli: az elszámolás szerint a 120 000 ausztrál dollárt, vagyis valamivel több, mint 17 millió forintot telefonált el.

A hackerek a társaság VoIP-szerverét támadták meg és a hívásátirányítás funkció segítségével óriási telefonforgalmat bonyolítottak le. A felmérések szerint június és december között mintegy 115 000 nemzetközi hívást indítottak a a feltört hálózatból a jogosulatlan felhasználók. A "legjobb teljesítmény" 11 000 hívás alig 46 óra alatt.

A Perth-i rendőrség szerint a VoIP szerverek feltörése nem újdonság, azonban eddig csak ingyen telefonálásra használták a hackerek, egy kis vállalkozás életét ilyen csúnyán elcsúfítani eddig nem volt divat. A szerv szakértői azt sem tartják kizártnak, hogy komoly csalás áldozata a társaság: egy olcsó internetes hívásokat kínáló cég került kapcsolatba a vállalkozás valamely dolgozójával, aztán annak elérésén keresztül irányította saját hívásait át a VoIP-szerverre, majd onnan tovább.

A felügyelők felhívták a figyelmet arra, hogy még a legóvatosabb cégeknek is fel kell készülniük egy ilyen típusú csalásra. A legtöbb vállalat ugyan alkalmaz tűzfalat, ám elfelejti kiterjeszteni azt a telefon-szervereire is.

Címkék: