Mindegy mi, ha pénz sincs, de erre akkor is költenek az emberek: mi a fene történik a világban?

Pénzcentrum2024. április 4. 14:05

Egyértelműen fellendülőben van az európai turizmus a KSH legfrissebb adatai alapján, és a magyar idegenforgalmi szektor is folyamatosan erősödik: az ágazat az év végén növekedést mutatott, és a lendület januárban és februárban sem tört meg – derül ki az MBH Bank Elemzési Centrumának legfrissebb ágazati kitekintőjéből.

Európa túl van az infláció legrosszabb időszakán, a reaálbérek is növekedésnek indultak, mely egyaránt erősítheti a 2024-es utazások előfoglalását. Az európai turizmus egyértelműen fellendülőben van, idén még többen utazhatnak.

Jól zárta a 2023-as évet a magyar turisztikai szektor és a lendületet a január után a február sem törte meg: a vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 2024 februárjában a turisztikai szálláshelyeken 883 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldieké 24%-kal emelkedett. 2024. első két hónapját vizsgálva a belföldi vendégek 11, a külföldiek 18%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A belföldivendég-éjszakák száma kiugró mértékben nőtt a Bük–Sárvár turisztikai térségben, ahol 26%-kal bővült, a Balatonnál 25, Budapesten 9,9%-kal emelkedett, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 2%-kal csökkent az előző évhez képest. Az összes turisztikai térségben bővült az előző évhez képest a külföldi vendégforgalom. A legnagyobb mértékben Debrecen, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében 63, illetve 55%-kal.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Az idei év második hónapjában tavaly februárhoz képest 21%-kal több utas fordult meg a Liszt Ferenc repülőtéren. A múlt hónapban regisztrált 1 075 552 utas a járvány előtti 2019-es rekordév hasonló havi adatát 10,7%-kal múlja felül. Az idei évben a repülőtér üzemeltetője arra számít, hogy az utasok száma meghaladja majd a járvány előtt regisztrált 16,2 milliót.

A kereskedelmi szálláshelyeken  35,7 milliárd forint bruttó árbevétel keletkezett 2024 februárjában, mely folyó áron 21%-kal több az egy évvel korábbinál.
 

2024 februárjában a Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 7,6%-kal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2024. januártól a Szép-kártya megint eredeti céljának megfelelően, a szállás-vendéglátásra fordítható. (Az NGM adatai alapján cca. 5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon, melynek elköltése gazdaság-élénkítő hatással bírna.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rövidtávú kilátások

Szálláshely szolgáltatás: 2024-ben várhatóan hazánkban is folytatódik az idegenforgalom növekedési trendje,   a nemzetközi folyamatokkal összhangban. 2024-re azt várjuk, hogy a pandémia előtti utazóforgalom visszarendeződik. Ezt támogatja a reálbérek növekedése (MBH Elemzési Centrum várakozás 2024-re: 5,8%), és infláció csökkenése (EC várakozás 2024-re: 4,1%), fogyasztói bizalom javulása (a GKI konjunktúraindex – a januári bő 2 pontos emelkedés után – februárban 3 ponttal csökkent, majd márciusban 3 ponttal tudott emelkedni). Az MTÜ célja, hogy 2030-ig 20 millió vendég évi 50 millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább 16%-kal járuljon hozzá a GDP-hez (2022-ben 12% volt a hozzájárulás).

A vendéglátóhelyeknél a beszerzési árak már nem kiugróak az infláció csökkenése miatt és javult a helyzet az éttermek költségvetésében az energiaárak normalizálódását követően. Megváltoztak viszont a fogyasztói szokások az egy főre jutó vásárlási érték alacsonyabbak. Amennyiben a gazdasági környezet kedvezően alakul, és a reálbérek is nőnek,  az éttermek forgalmának bővülését is segítheti.

Mi zajlik az egyes alágazatokban?

Tavaly nagyjából 1000 szállodai szobát adtak át Budapesten, ahhoz hogy ismét ilyen számokat produkáljon a piac 2-3 évre is szükség lehet a szegmens ciklikussága miatt. Jelenleg is több hotel van építés és előkészítés alatt, a következő években megnyíló projektek azonban mind évekkel ezelőtt, még a hitelkamatok megugrása előtti kedvezőbb hitelkörnyezetben indultak.

Pár friss fejlesztés került ugyan bejelentésre (például a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti komplexumba tervezett 170 szobás Holiday Inn & Suites Budapest Centrale), a csökkenőben lévő, de még mindig magas hitelkamatok miatt a fejlesztőket inkább a projektek közötti szelektálás és kivárás motiválja. 2024-ben maximum 4-6 szálloda 500-at meghaladó szobájával bővülhet a kínálat Budapesten, de előfordulhat, hogy egyes átadások 2025 első felére csúsznak át.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai ráerősítenek arra a várakozásunkra, hogy idén is bővülhet a szálláshely szolgáltatás szektor. Ezt támasztja alá az is, hogy az idei év első ünnepi hétvégéjén (március 15-i hosszú hétvége) több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek, melyből a forgalom több mint 60%-a belföldiekhez volt köthető. Összességében 14%-kal haladták meg a tavalyi március hétvégi bázisát a szálláshelyi bevételek, a legtöbb vendéget Budapest és a fürdővárosok vonzották, 6,5 milliárd forintos szállásbevételt elérve.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Címkék:
utazás, európa, elemzés, turisztika, vendégéjszaka, szálláshelyek, MBH Bank,