Újra tiltólistára került a kannabisz a magyarok egyik kedvenc turistaparadicsomában

Pénzcentrum2024. február 29. 14:45

Thaiföld az év végéig betiltja a marihuána szabadidős célú használatát, miközben továbbra is lehetővé teszi az orvosi felhasználást, válaszul a gyorsan növekvő kannabiszipar és a szabályozás hiányából eredő visszaélésekre - közölte az egészségügyi miniszter a Reuters beszámolója szerint.

Thaiföld az év végéig kiterjeszti a marihuána szabadidős használatának tilalmát, miközben az orvosi célú felhasználást továbbra is engedélyezi - közölte az egészségügyi miniszter. Thaiföld korábban Délkelet-Ázsiában elsőként liberalizálta a kannabisz gyógyászati és később rekreációs használatát. A thai kannabiszhasználat azóta jelentős iparággá nőtte ki magát, több tízezer üzlettel és jelentős gazdasági potenciállal. Azonban a gyorsan hozott és hiányos szabályozás miatt új törvény kidolgozására került sor, amelynek célja a kannabiszhasználat szigorúbb szabályozása.

Az egészségügyi miniszter, Cholnan Srikaew szerint a szabályozás hiányának következményeként visszaélések történnek, ami különösen aggasztó a fiatalok esetében. A tervezett törvény értelmében az illegális üzletek bezárásra kerülnek, és csak engedéllyel lehet majd kannabiszt termeszteni. A törvény büntetéseket is előirányoz a szabadidős használattal kapcsolatos jogsértések esetén, beleértve pénzbírságokat és börtönbüntetést is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az új törvény célja nem csupán a visszaélések megfékezése, hanem az orvosi és egészségügyi ipar támogatása is. A kormány lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak az alkalmazkodásra: az engedéllyel rendelkező üzletek átalakulhatnak legális kannabiszklinikákká. Cholnan kiemelte, hogy ezek a változtatások nem fogják érinteni a turizmust.

A javasolt intézkedésekkel Thaiföld egyensúlyt kíván teremteni a kannabiszipar gazdasági előnyei és a közegészségügyi aggályok között. Az új szabályozás hatékonyabb ellenőrzést ígér mind a termesztésre, mind pedig a forgalmazásra vonatkozóan.

 
Címkék:
törvény, szabályozás, thaiföld, miniszter, kannabisz,