Áll a bál a budapesti szálláshelyek körül: rengeteg a baj a 4 vagy 5 csillagos minősítésekkel

Pénzcentrum2024. február 29. 09:27

Könnyid László, 2022 októberi kinevezése után a budapesti magánszálláshelyek csupán 6 százaléka kapott 4 vagy 5 csillagos minősítést, ami jelentős csökkenés a korábbi 25 százalékhoz képest. Eközben a szállodák és panziók minősítési aránya változatlan maradt; a szakma átláthatóságot és igazságosságot sürget - írta meg a 24.hu.

A magyarországi szálláshelyek minősítési rendszere jelentős változásokon ment keresztül 2022 januárjától, amikor is kötelezővé vált a minősítés, melyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) hajt végre. Könnyid László, a Szállodaszövetség korábbi vezetője 2022 októberében került az MTMT élére, ami után markáns változásokat figyeltek meg a minősítési arányokban. A portál által közölt adatok szerint, míg Könnyid érkezése előtt a budapesti magánszálláshelyek negyede kapott 4 vagy 5 csillagos besorolást, addig ez az arány az ő vezetése alatt drasztikusan, 6 százalékra csökkent.

A minősítési folyamat három lépésből áll: önértékelés egy 109 pontból álló lista alapján, helyszíni ellenőrzés és bírálat. Az eljárás eredménye három évre szóló minősítést eredményez. Azonban több szakmai szervezet és tulajdonos is kritizálta a rendszert, mondván az önkényes és szubjektív elemeket tartalmaz. Egyesek szerint a Hotelstars-rendszeren alapuló értékelés nem alkalmazható egyenletesen minden típusú szálláshelyre.

Az MTÜ-t és az MTMT-t illetve a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványt is megkeresték annak tisztázása végett, hogy miért történt leminősítés bizonyos magánszálláshelyek esetében Könnyid László kinevezése után. Válasz azonban nem érkezett. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége és más szakmai egyesületek is reagáltak, de konkrét megoldást vagy magyarázatot ők sem adtak. 

A Szállodaszövetség azonban válaszában elutasította azt az állítást, hogy a minősítési rendszer célja lenne kedvezni bizonyos üzemeltetőknek. Hangsúlyozták, hogy a kritériumrendszer objektív és komplex, csak néhány pontban tartalmazhat minimálisan szubjektív elemeket. Azonban a lap információi szerint több szakmai csoport levelet fogalmazott meg az MTÜ-nek, amiben arra kérik az illetékeseket, gondolják újra a rendszert.

Címkék:
utazás, szálloda, nyaraló, szálláshely, szálláshelyek, szállodalánc, szállodaszövetség,