Egy teljes megye közlekedése bénulhat le hamarosan: ezt akarják a sofőrök, nem tűrnek tovább

HelloVidék2024. február 19. 08:15

Pécsen még harcban állnak az autóbuszvezetők és a munkaadó, mert két százalékos különbség van a béremelési ajánlat és aközött, amit a szakszervezetek elégségesnek tartanának.

Hiába sikerült megegyezniük a szakszervezeteknek a Volánbusszal, hamarosan mégis folytatódhat a sztrájk Pécsen. Bár a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusszal már január 31-én megállapodott, a pécsi helyi közlekedést szervező Tüke Busz Zrt. vezetőivel mindez nem sikerült.

Dobi István, a SZAKSZ vezetője a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy jelenleg egy 20 százalékos alapbéremelést szeretnének elérni a munkáltató 18 százalékos ajánlatával szemben. A társaságnál jelenleg 247 autóbuszvezető dolgozik. Naponta kb. 160 fő van szolgálatban és a munkanapi sztrájknál 521 járat maradhatna ki, ha egy autóbuszvezető sem venné fel a munkát, ezzel biztosítva van az elégséges szolgáltatás a pécsi közösségi közlekedésben.

Dobi István azt is hozzátette, hogy a január végi munkabeszüntetésben is nagyon sok sofőr vett részt, de ennél is többen sztrájkolnak majd, ha a munkaadó nem hajlandó emelni a béreket.

A január 28-29. napjára meghirdetett sztrájk esetén, január 29-én az autóbuszvezetők 75 százaléka sztrájkolt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- hívta fel a figyelmet Dobi István.

címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
közlekedés, sztrájk, szakszervezet, pécs, munkaadó, január, buszsofőr, szakszervezetek, munkaadók, buszközlekedés, volánbusz,