Figyelmeztetik az utazni készülő magyarokat: jöhet a hidegzuhany a karácsony elől menekülőkre

Pénzcentrum2023. december 20. 12:33

Ismét vulkánkitörés volt Izlandon, nincs közvetlen veszély, de több híres turistalátványosság is kénytelen volt ideiglenesen bezárni. A Külügyminisztérium minden odautazó magyart óvatosságra int, és közzétette a legfontosabb telefonszámokat és honlapokat, amelyeket baj esetén érdemes hívni,  felkeresni. A magyar hatóságok arra kérik a magyar utazókat, hogy legyenek óvatosak, ne menjenek a kitörés területének közelébe, és megszólalt a Budapest-Reykjavik útvonalon közlekedő Wizz Air is: azt javasolják mindenki érkezzen korábban a reptérre. 

Hétfőn éjszaka kitört az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló vulkán, amelynek hetek óta tartó szeizmikus tevékenysége miatt novemberben egy közeli falut is evakuáltak. Az X közösségi médiaplatformon közzétett felvételeken jól látható az éjszakai égbe szökő izzó láva. A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy senki ne közelítse meg a vulkánt.

Az izlandi kormány keddi közleménye szerint "a kitörés nem jelent életveszélyt". A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavíkot már hetek óta fenyegette a vulkán.

A hétfő éjszakai vulkánkitörést követően a főváros Keflavik nemzetközi repülőterének forgalmát nem állították le, de számos érkező és induló járatnál késéseket jeleztek.

A mostani kitörés az elmúlt hetek intenzív szeizmikus aktivitásának következménye, és hasadékkitörésnek minősül... A hasadékkitörések általában nem járnak nagy robbanásokkal vagy a sztratoszférába szórt hamu termelésével. Az izlandi hatóságok jól fel vannak készülve a szeizmikus eseményekre, amelyek országunk természetföldrajzi sajátosságaként rendszeresen előfordulnak.

- áll a kormány közleményében. "

Bezárt az egyik legnépszerűbb turistacsalogató

A világhírű Blue Lagoon – izlandiul Bláa Lónið, magyarul Kék Lagúna –  Izland elsőszámú termálfürdője és az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontját azonnal bezárták és december 27-ig zárva marad, pedig alig néhány napja nyitották meg - számol be a travelandleisure.com

"Ahogy azt a tudósok előre jelezték, a kitörés a Sundhnúkagígarban történt, amely egy aktív vulkáni zónában található Grindaviktól északra és a Kék Lagúnától keletre" - írta a fürdő a honlapján közzétett frissítésben. "A kitörés nem jelent közvetlen veszélyt az emberekre".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Óvatosan utazz!

A Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapját is frissítették az alábbi tájékoztatóval: „December 18-án késő este Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten többhetes fokozott szeizmikus aktivitást követően földrengések rázták meg a területet, majd lávafolyamok törtek fel a mintegy négy kilométer hosszúságú vulkáni repedésből. A térségben rendkívüli állapotot hirdettek, személyi sérülés vagy anyagi kár egyelőre nem történt. A légi forgalmat az események egyelőre nem befolyásolják, a nemzetközi légi folyosók nyitva maradnak, a Keflavík-i repülőtér jól megközelíthető. A geológusok erőteljesebbnek értékelik a jelenlegi kitörést a korábbiaknál, ám az egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt a - már novemberben kitelepített - Grindavík városára vagy a Svartsengi erőműre. Az izlandi hatóságok szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

A hatóságok arra kérik a magyar utazókat, hogy legyenek óvatosak, ne menjenek a kitörés területének közelébe és kövessék a safetravel.is és visitreykjanes.is honlapokon megjelenő információkat. Veszélyes lehet az érintett terület közelében sétálni az új repedések miatt, melyeket hó boríthat. A sziklaomlás jelei sok helyen nem észrevehetők.

  • Vészhelyzet esetén a 112 telefonszámot lehet hívni.
  • Általános információ a Vörös Kereszt segélyhívó telefonszámán kérhető: 1717
  • Javasolják a hírek követését és a fokozott elővigyázatosságot, valamint az Izlandra való utazás megfontolását.
  • Mindenkit arra kérnek, hogy az utazása előtt regisztráljon konzuli védelemre!

A repülőjáratokkal nincs gond

A Wizz Air folyamatosan figyelemmel kíséri az Izlandon zajló történéseket. Járataink jelenleg menetrend szerint közlekednek, azonban azt tanácsoljuk utasainknak, hogy a tervezettnél korábban érkezzenek meg a repülőtérre. A menetrendünkben esetlegesen kialakuló változásokról SMS-ben vagy e-mailben tájékoztatjuk érintett utasainkat

-tájékoztatta a légitársaság a Pénzcentrumot. 

Címkék:
utazás, Budapest, magyarország, magyar, jelentés, hatósági ár,