Így síelhetsz potom pénzért az idei szezonban Európa legszebb pályáin: alig ismerik ezeket

Pénzcentrum2023. november 18. 16:02

A síelés nem tartozik a legolcsóbb hobbik közé, de sokat spórolhatunk, ha jó ár-érték arányú pályát választunk. Összeszedtük a 2023/2024-es téli szezonban hová érdemes utazni: az olyan, a megszokottól eltérő úti célok, mint Szlovénia és Bulgária is bőven kínálnak havas tájakat, amelyek tökéletesek a sportoláshoz, kisebb tömeggel és kedvezőbb árakkal.

Elég drága időtöltés hírében áll a síelés, de szerencsére ma már több száz olyan üdülőhely van Európa-szerte, amelyek megfizethetőek.

Az olyan népszerű célpontok, mint Franciaország, Ausztria és Olaszország sem kerülnek feltétlenül túl sokba – csak tudni kell, hol keressük őket. Az olyan, a megszokottól eltérő úti célok, mint Szlovénia és Bulgária is bőven kínálnak havas tájakat, amelyek tökéletesek a sportoláshoz, kisebb tömeggel és kedvezőbb árakkal - írja a Time Out.

Les Menuires, Franciaország

Közel 600 kilométernyi világhírű sípályán ahol mindenki megtalálja a kedvére valót: az első sílécükön hószántóktól kezdve az off-piste síelésre vágyó profikig. A szálláshelyek az 1960-as években épültek, alapszintűek, de éppen ez teszi megfizethetővé az üdülőhelyet. Ráadásul, amikor a napokat a pályákon töltjük, az estéket pedig az apres-ski tölti ki, az esztétikum nem elsődleges szempont. A síbérlet a 3 völgyre, beleértve Les Menuires-t is, a 2023/24-es szezonban 300 euróba kerül hat napra.

Borovets, Bulgária

Borovets, valamint társai, Bansko és Pamporovo Európa egyik legkevésbé értékelt, de kifejezetten pénztárcabarát síterepét takarják. A Szófiából könnyen megközelíthető Borovetsben garantált a porhó, köszönhetően a Rilában, Bulgária legmagasabb hegyvonulatában való kiváló elhelyezkedésének.

Kényelmes szállodákra, felszereléskölcsönzési lehetőségre és síoktatásra is számíthatunk, kevesebb mint feleannyiért, mint a népszerű központokban, hiszen az egyhetes síbérlet 228 euró. Az 58 km hosszúságú pálya ugyan rövidebb, mint sok európai síközpontban, de a pályák elsősorban a kezdők és a középhaladók igényeit elégítik ki, így ideális azok számára, akik ki szeretnék próbálni a sportot anélkül, hogy túl sokat költenének. A boroveci szállodák ára 45 eurótól kezdődik éjszakánként, míg a felvonójegyek hét napra 367 euróba kerülnek, beleértve a felszerelés bérlését is.

Vogel-Bohinj, Szlovénia

Szlovénia a magyaroknak általában a Bledi-tó partjára szervezett nyári kirándulások miatt népszerű, de nem messze onnan, a Triglav Nemzeti Parkban telenként rengeteg hó esik. A mindössze 22 km hosszúságú pályák közül legtöbb  könnyű és szelíd, de rengeteg off-piste terep is várja a kalandorokat. A Bohinj-tó jeges vizére néző síterepre a felvonójegyek ára körülbelül fele annyi, mint a nyugatabbra.  A Vogel-Bohinj síbérlet hét napra 220 euróbakerül a felnőtteknek, és 110 euróba a gyerekeknek.

Livigno, Olaszország

Több mint 115 kilométernyi lejtő, egy fekete pályákkal teli tereppark és a vámmentes vásárlás az, ami a legtöbb embert az olasz Dolomitokhoz tartozó Livigno lejtőire vonzza. Az ételek itt jó áron vannak, akárcsak a kényelmes, faház szállások, ráadásul a felvonóbérletek kombinálhatók, így a közeli St Moritzba is eljuthatunk, ahol viszont már a kedvező árú szóösszetétel nem gyakran hangzik el. Livigno viszonylag könnyen megközelíthető Milánóból autóval, rengeteg éjszakai bárral és klubbal rendelkezik, így népszerű a fiatal, bulizni vágyó közönség körében. A milánói Bergamo repülőtérre megfizethető árú közvetlen járatok indulnak egész Európából, a 2023-as főszezonban a síbérletek ára egy hétre 345 euró.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arinsal, Andorra

Lehet, hogy Andorra kicsi, de ami méretéből hiányzik, azt a hegyeivel pótolja: szinte mindenhol van egy, ahová csak nézünk. A sokak által kedvelt Vallnord síterepen az Arinsal 90 km hosszú, több mint 2500 m magasan fekvő lejtővel rendelkezik. A magasabban fekvő részeken találhatók a piros és fekete pályák, míg a középhaladó síelőknek a Pal környéki területet érdemes választaniuk, ahol a síiskolák mellett komolyabb pályák is várják a síelőket, hogy felfrissítsék tudásukat.

Ischgl, Ausztria

Akár snowboardozni, akár síelni szeretnénk, Ischgl az osztrák Nyugat-Tirol hegyeiben rengeteg lehetőséget kínál egy akciódús vakációhoz, amely más üdülőhelyekkel összehasonlítva (többnyire) olcsóbb. 365 km-nyi pálya áll rendelkezésre minden képességű síelő számára, valamint kiváló pályán kívüli területei is vannak. Az üdülőhely hosszú szezont élvez, általában novembertől májusig - és ha a szezon elején vagy végén érkezünk, a felvonóbérlet valamivel olcsóbb. A szálláshelyek változatosak, számos ski-in-ski-out lehetőséggel, de ezek általában már az első porfelhő megjelenése előtt beteltek.

San Vito di Cadore, Olaszország

Az olasz Dolomitokban van egy név, amely a síelés világában szinte mindenki ismer, ez a Cortina d'Ampezzo. A  vele közvetlenül szomszédos San Vito di Cadore aprócska városa azonban sokkal olcsóbb alternatívát kínál. A mindössze 20 kilométernyi pályával ez a hely ideális a síelni tanulók vagy a kis csúszókat nevelő családok számára - vannak itt óvodai pályák, családi kedvezmények és egy vidámpark. San Vito di Cadore azonban a Dolomiti Superski komplexum része, amely 1200 km hosszúságú pályákat foglal magában. A Skipass de Valle segítségével mindezeket elérhetijük, beleértve Cortina d'Ampezzo, Alpe di Siusi és Val Gardena síterepeit is.  A San Vito di Cadore-i síbérlet napi 42 euró felnőtteknek.

Jasná Nízke Tatry, Szlovákia

A legnagyobb szlovákiai üdülőhely és egyértelműen a legolcsóbb mind közül: Jasná az Alsó-Tátrában található. Szállást már 30 euró környékén is találhatunk, a kiadós kelet-európai konyhát kínáló éttermekkel és az 50 km hosszú sípályákkal Szlovákia talán a legmegfizethetőbb síterep Európában. Pályákból szinte mindenféle van, a kezdőtől a profi síelőig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A Jasná síbérlet a 2023/24-es főszezonra 45 euró naponta.

Címkék:
utazás, síelés, sport, tél, olaszország, népszerű, szlovénia, bulgária,