Újabb özönvíz mossa el Magyarországot: napokon belül érkezik a rettenet

Pénzcentrum2023. november 16. 14:15

A tartós esőzések miatt sárban dagonyázik Magyarország, és a Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint újabb kiadós zivatarok érkeznek.

Az elmúlt hetekben folyamatosan csapadékos, az átlagosnál enyhébb időjárás tapasztalható. Az időjárási frontok gyakran hoznak esőt, sőt néha zivatarok is kialakulnak, ami novemberben ritka jelenség. A legtöbb csapadék a múlt hét szombatján és kedden hullott. Az elmúlt tíz napban nyugaton 15-20 mm, máshol 25-70 mm eső esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege a sokéves átlagot jócskán meghaladja, nagy területen többszöröse annak. A talaj felső 20 cm-es rétege országszerte telítetté vált, azonban a mélyebb rétegek még szárazak.

A hőmérséklet átlagosan mintegy 2 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot az elmúlt egy hetes időszakban. Jellemzőek voltak a 10-15 fok közötti maximumok, de kedden délnyugaton 20 fok is előfordult. Csak a tartósan csapadékos napokon és a hidegfrontokat követően maradt 10 fok közelében, vagy kissé az alatt a legmelegebb órák hőmérséklete.

Az esős, enyhe idő ugyan kedvez az agráriumban dolgozóknak, viszont a sok csapadék helyenként már megállt a földeken, amely egyrészt árt a friss vetéseknek, másrészt az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj. Érdekesség, hogy a kevés és csak gyenge fagyos nap miatt a természetes növényzet lombjának színeződése, lehullása jóval a szokásos időpont után következett be.

A folytatásban is marad a változékony, többször csapadékos időjárás. Egymást követik majd az időjárási frontok hazánk térségében, melyek közül a legtöbb csapadékot a pénteken érkezők hoznak. Szombattól csökken a csapadékhajlam, de kisebb eső a hét végén és a jövő hét első felében is kialakulhat. A jövő hét közepéig összességében nagy területen hullhat 5-20 mm csapadék, így nőhet a belvizes területek nagysága.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hőmérséklet tovább közelíti az ilyenkor szokásos értékeket, pénteken és a jövő hét első felében 6-12 fok közé melegszik a levegő, míg a hét végén csak 3-9 fokos maximumok lesznek jellemzők. Szombattól megjelennek az éjszakai fagyok, de csak a kevésbé felhős és szeles országrészekben. Országos fagy egyelőre nem valószínű. Szombattól már várható napsütés is a részben felhős idő mellett, egyelőre tartós köd nem valószínű.

Címkék:
időjárás, zivatar, időjárásjelentés, meteorológia, csapadék, időjárás előrejelzés, időjárás jelentés, zivatarok,