Így halad a Citadella felújítása: ide érdemes lesz ellátogatni

Pénzcentrum2023. október 22. 18:33

Tervezett ütemben haladunk a Citadella megújításával - közölte a Nemzeti Hauszmann Program tegnap a facebookon. Mint írták, a szakemberek befejezték a keleti erődfal, az ágyútorony külső és belső homlokzatának, valamint a lődomb rézsűinek tisztítását, javítását és konzerválását, így már közel 6300 négyzetméternyi felületet újítottak meg. A falrendszert borító süttői fehérmészköveket, illetve a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket kőrestaurátori felügyelet mellett egy speciális réteggel fedték be, hogy tartósak legyenek, jobban ellenálljanak az időjárás viszontagságainak.

"Az újjászületés egyik leglátványosabb elemeként megnyitottuk a falakat az északi és a déli oldalon, valamint az ágyútoronyál. A Szabadság-szobor mögött pedig egy látványos lépcsősort alakítunk ki, melyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. A falak átvágásával az a célunk, hogy ténylegesen kinyissuk a Citadellát a nagyközönség előtt, ne csak szimbolikusan tegyük szabadabbá a korábban zárt erődítményt" - írták.

A tájékoztatás szerint megkezdték az ágyútorony kilátóteraszának építését, ahonnan a Citadellára látogató turisták Budapest páratlan szépségű panorámájában gyönyörködhetnek a jövőben. A terasz falán láthatóvá tesznek egy 1945 februárjában keletkezett repeszgránát vágta háborús sérülést. A tucatnyi kőelemre kiterjedő belövést szakszerűen távolítják el eredeti helyéről, hogy a megfelelő vizsgálatok és konzerválást követően újra be tudják mutatni a második világháború szomorú mementójaként. Az értékmentő beavatkozást a Rondella új kiállítóterének építése miatt végzik el.

A Gellért-hegy csúcsán, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A fejlesztés eredményeként a Citadella zöldfelületét a másfélszeresére, 20.000 négyzetméterre növeljük, az erődfalon belül egy új, 6.000 négyzetméteres közparkot, a nyugati ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hozunk létre

- írták a posztban.

Loading...
Címkék:
utazás, felújítás, Budapest, buda, látványosság, főváros,