Ennyit az olcsó fapados repülésről? Durva drágulás készülődik, erre kevesen számítottak

Pénzcentrum2023. szeptember 21. 09:35

A francia közlekedési miniszter minimálárat vezetne be az Európán belüli repülőjáratokra, ezzel csökkentené a légi közlekedés hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz.

Clément Beaune, Franciaország közlekedési minisztere bejelentette, hogy merész kezdeményezést indít az Európai Unió többi tagállami kormányával közösen az Európán belüli repülőjáratokra vonatkozó minimálár bevezetése érdekében – írja az Euractiv cikke alapján a Portfolio. A javaslat elsődleges célja, hogy csökkentse a légi közlekedés hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz. 

Beaune miniszter hangsúlyozta, a lépéssel kritikus párbeszédet kíván kezdeményezni a repülőjegyek árának társadalmi és környezeti méltányosságáról. Hozzátette, hogy a vita nem a jegyárak tízszeresére emeléséről szól, hanem a szuperolcsó viteldíjakkal kapcsolatos ökológiai aggályok kezeléséről, biztosítva, hogy a légi közlekedés minden jövedelmi csoport számára elérhető maradjon.

A javaslat potenciálisan megzavarhatja az olyan olcsó légitársaságok üzleti modelljét, mint a Ryanair vagy a Wizz Air, amely arról ismert, hogy rendkívül kedvező árakat kínál különböző európai útvonalakon. A légitársaságok szövetségei, például az Airlines for Europe, ellenezték az ötletet, azzal érvelve, hogy az sértené a légitársaságoknak az uniós jog alapján fennálló, az áraik szabad meghatározásához való jogát.

A javaslatról az uniós közlekedési miniszterek szeptember 21-22-én Barcelonában tartandó informális találkozóján fognak értekezni, majd döntenek a kezdeményezés sorsáról is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
közlekedés, franciaország, javaslat,