Nem akar véget érni a nyár: hétvégén is 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet

MTI2023. szeptember 15. 18:01

Pénteken még főleg napos időre számíthatunk, ám szombaton már előfordulhatnak záporok, zivatarok.  

A Dunántúlon napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. Pénteken keleten, szombaton pedig már középen is előfordulhatnak tartósabban felhős tájak, arrafelé elszórt jelleggel záporok, északkeleten néhány zivatar is kialakulhat - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéséből. Az északkeleti szél pénteken az Alföldön és az Északi-középhegységben élénk, olykor erős lesz. Szombaton már többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél kissé hidegebb lehet. A csúcshőmérséklet szombaton többnyire 23 és 28 fok között várható, ugyanakkor a tartósabban felhős részeken 21, 22 fok sem kizárt.

Időjárási helyzet Európában

A Balti-tenger fölött található annak a magasnyomásnak a középpontja, amely egészen a Kárpát-medencéig nyúlik le; területén általában napos, csapadékmentes idő van. Az anticiklon keleti és nyugati oldalán is egy-egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer helyezkedik el, az eső mellett déli szakaszukon záporok, zivatarok is előfordulnak.

Észak- és Közép-Európában a csúcshőmérséklet már zömmel csak 15 és 25 fok között változik, kánikula csupán a Balkán-, az Appennini-, illetve az Ibériai-félszigeten fordul elő. A Kárpát-medence időjárását szombat estig magasnyomás, valamint a magasban található, gyengülő légörvény együttesen alakítja.

Címkék:
időjárás, mti, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, met,