Brutál áremelés érik Magyarországon: 2024-től luxus lehet buszra szállni

Pénzcentrum2023. augusztus 29. 09:41

Negyedével drágulhat a buszozás Magyarországon jövőre, ha a buszoknak valóban a teherautókhoz hasonló kilométer alapú útdíjat kell fizetniük a fuvarozóknak.

Negyedével drágulhat a buszok fuvardíja, ha megvalósul a kormány tervezete és jövőre már autópályamatricák helyett a teherautókhoz hasonló kilométer alapú útdíjat kell fizetniük a cégeknek - hangzott el az RTL Híradóban.

Nagy Sándor, a Grandtours ügyvezetője kifejtette, az úthasználat ugyanakkora terhet jelentene egy-egy buszjárat esetében, mint az üzemanyagköltség. Meglátása szerint ezt a tehernövekedést nem tudják kigazdálkodni a fuvarcégek, ezért teljes mértékben továbbhárítják majd a megrendelőkre a plusz díjat, illetve az utazási irodák majd az utasokra.

A kormány azzal érvelt a csatornának, hogy több környező országban is hasonlóképp fizetik az útdíjat az autóbuszok után, ezért a kabinet szerint célszerű a buszokat 2024-től a megtett úttal arányos útdíjrendszerbe terelni. A kormány tervezetében nem ez az egyetlen változtatás, több új autópályaszakaszt tenne fizetőssé.

Címkék:
utazás, autó, kormány, busz, drágulás, áremelés, útdíj, buszközlekedés,