Lezuhant Prigozsin repülője: meghalt a Wagner-vezér

Pénzcentrum/MTI2023. augusztus 23. 19:33

Repülőgép-balesetben meghalt a zsoldoshadsereg vezére, aki két hónapja puccsal vetett volna véget az ukrajnai orosz offenzívának.

Repülőgép-balesetben életét vesztette Jevgenyij Prigozsin orosz milliáros és magánhadsereg-parancsnok, a rettegett zsoldossereg, a Wagner tulajdonosa és vezetője - jelentette nem sokkal ezelőtt a BBC. Mint írják, a repülőgép orosz légtérben haladt, mikor eddig ismeretlen okból lezuhant. A balesetet senki nem élte túl, Prigozsinon kívül még kilencen utaztak a repülőgépen.

Az Embraer típusú gépen tíz ember utazott, mindnyájan életüket vesztették - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata. A repülőgép a moszkvai Seremetyjevó repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten három fős személyzet és hét utas tartózkodott. Mindenki meghalt - értesült a tárcától a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság megkezdte a vizsgálatot a szerencsétlenség ügyében. A Telegramon már megjelent egy fotó, amely állítólag a lezuhant gép roncsait mutatja:

Jevgenyij Prigozsin sokáig Vlagyimir Putyin egyik bizalmasának számított. Különböző élelmiszeripari vállalkozásokkal alapozta meg vagyonát, aztán hamarosan zsoldosokat kezdett toborozni - a rettegett Wagner-csoport a világ számos katonai konfliktusában részt vett, még Afrikában is. Sokáig feltétel és kérdés nélkül segítették az orosz hadsereget az ukránok elleni háborúban is, néhány hónapja azonban Prigozsin követelni kezdte az orosz vezérkar lemondását, mert szerinte a korrupció és a hozzá nem értés miatt százával haltak meg naponta a Wagner-katonák.

A helyzet odáig fajult, hogy a Wagner zsoldosai éppen két hónapja, június 23-án otthagyták ukrajnai hadállásaikat, és Moszkva felé indultak. Az orosz vezetést megijesztette a támadás, végül a fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenka közbenjárására nem érték el a város a tankoszlopok, amelynek talán véres polgárháború lett volna a vége. Prigozsin szabadon távozhatott, és a puccskísérletben résztvevő katonák is amnesztiát kaptak.

Címkék:
ukrajna, oroszország, orosz, puccskísérlet, repülőgép, katonák, meghalt, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,