Itt a friss toplista: ezek az országok szívták fel az Európából kitiltott oroszokat

Pénzcentrum2023. augusztus 16. 09:15

Hévíz néhány évvel ezelőtt még tele volt orosz turistákkal, ám a helyzet jelentősen megváltozott az orosz-ukrán háború következtében. A szankciók miatt sok oroszz inkább csak belföldön nyaral, de aki továbbra is külföldön vakációzik, az elsősorban Törökországot vagy Thaiföldet választja.

A rossz gazdasági helyzet és a szankciók hatására eltűntek Európából – köztük Hévízről – az orosz turisták – írja a Telex.hu a Politico gyűjtésére hivatkozva. A nyaralni vágyó oroszok ma sokszor a belföldi turizmust választják, míg a tehetősebbek körében Európa peremvidéke és Ázsia lett népszerű. Az elsődleges úti cél Törökország, de a legnagyobb bummot Thaiföld tapasztalja.

Az Oroszországi Utazásszervezők Szövetsége (ATOR) szerint 2022-ben 84 százalékkal érkezett kevesebb orosz turista Európába, mint a megelőző években. Ezzel szemben Thaiföldön egy év alatt az ezerszeresére nőtt az országba látogató oroszok száma. A már említett országok mellett még az Egyesült Arab Emírségek és Grúzia is az orosz turisták számának emelkedését tapasztalja, jóllehet egy közvélemény-kutatás szerint a grúzoknak csupán 4 százalékuk látja szívesen az oroszokat, míg a negyedük csak a pénzük miatt tűri meg őket. A grúzok harmada pedig egyenesen úgy gondolja, hogy be kéne szüntetni az orosz turizmust egészen addig, amíg Moszkva fel nem adja a 2008-as grúziai háború során megszállt Abháziát és Dél-Oszétiát.

 
Címkék:
nyaralás, európa, turizmus, törökország, vakáció, európai unió, oroszország, thaiföld, orosz-ukrán háború,