16 vármegyére sújt le a szerdai zivatar: viharos szél, jég is jöhet

Pénzcentrum2023. július 26. 10:16

Reggel, délelőtt is főleg az ország déli, délkeleti felén, míg napközben elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északkeleti tájain lehetnek zivatarok, de az északnyugati tájakat leszámítva másutt sem zárható ki dörgés, villámlás. A zivatarokhoz heves kísérőjelenségek már nem társulnak, átmenetileg viharos széllökés (~60-80 km/h), kisebb méretű jég és intenzív csapadékhullás előfordulhat - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északnyugati megyékben zivataroktól függetlenül is időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél.

A szerdai napra elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarveszély miatt 16 vármegyében. Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom vármegyék kivételével az egész országban zivatarok alakulhatnak ki, melyek esetében elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Ezen túlmenően Győr-Moson-Sopron vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t a figyelmeztetés szerint.

Szerdán a vastagabb felhőzet és a csapadékzóna lassan kelet felé helyeződik, ám előterében még erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok is kipattannak. Az északnyugatira forduló szelet egyre nagyobb területen kísérik erős, az Észak-Dunántúlon viharos lökések - írja az előrejelzés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 27 fok között várható, a tartósan borult, esős tájakon számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. 

Szerda estére a keleti országrészben is csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Hajnalra párásság, foltokban köd képződhet. Az északnyugati szél többfelé élénk, itt-ott erős marad.

Csütörtökön éjjel a keleti határnál is csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Mögötte napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, napközben már csak helyenként - nagyobb eséllyel az északkeleti tájakon - fordulhat elő zápor. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, majd a délnyugati szél. Délután 21 és 26 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk. 

Címkék:
vihar, szél, szélvihar, időjárás, eső, zivatar, időjárás előrejelzés, széllökés, széllökések, időjárás jelentés, zivatarok,