Hatalmas építkezés kezdődik hamarosan Budapesten: mi lesz a Nyugati pályaudvar sorsa?

Pénzcentrum2023. június 19. 09:30

A Duna-alagúton már megkezdődött a "nulladik lépés", de valószínű, hogy a Nyugati pályaudvart akkor sem újítják fel, ha része a projektnek.

Megkezdődött a Kelenföldet a Mexikói úttal összekötő vasúti Duna-alagút létesítésére vonatkozó környezetvédelmi engedélyezési eljárás - írja a Népszava. Hozzáteszik azt is, hogy az erre vonatkozó engedélykérelmeket már beadták, de nagyon úgy tűnik, hogy a Nyugati pályaudvar teljes felújításából semmi sem lesz.

A lap szerint az alagút és a hozzá kapcsolódó fejlesztések építési költségét korábban 1300 milliárd forintra becsülték, maga az alagút 221 milliárdba kerülne. Csakhogy a projektből időközben kikerült a Nyugati pályaudvar felújítása, és mivel a projektet uniós pénzből tervezik finanszírozni, a támogatások pedig még mindig nem érkeztek meg, az is kérdéses, mikor indulhat el a kivitelezés.

A Duna-alagútra Magyarország korábban már kapott százmilliárd forintot, a sietség oka tehát az lehet, hogy ezt a támogatást hazánk nem akarja azért visszafizetni, mert nem kezdték el. Azonban a kapcsolódó fejlesztések és beruházások még így is sok száz milliárd forintot tennének ki. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a megtérülés busás lenne: az első számítások szerint 2070-re 4000 milliárd lenne ez az összeg.

Címkék:
utazás, Budapest, duna, építkezés, pályaudvar, milliárd, uniós támogatás, nyugati, fejlesztések,