Kiadták a riasztást, itt a zivatarzóna: már tornádó is lecsapott Magyarországon

Pénzcentrum2023. június 8. 15:44

Országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki több megyére is.

Tornádó csapott le Miskolcon, a Időkép felvétele szerint a városi délnyugati szegletében található Komlóstetőn volt megfigyelhető a földig érő felhőtölcsér. Ez már az idei negyedik megfigyelt tornádó hazánkban, melyről felvétel is készült.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és ezúttal az előttünk álló éjszaka sem csökken határozottan a számosságuk. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz. Ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig.

Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 mm-t meghaladó mennyiség gyűlhet össze, erre és villámárvízre elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében - másodsorban ma este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén - a legkedvezőbbek a feltételek. Átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

Címkék:
riasztás, vihar, időjárás, zivatar, vészjelzés, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, vihar riasztás, zivatarok,